A Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága szerdán végződő ülésén a piaci várakozásokkal összhangban kamatemelést jelentett be, a döntés értelmében 2,25-2,5 százalékos sávba emelkedett az USA-ban a kamatszint.

Az elmúlt időszakban megjelent makrogazdasági adatok összességében még kielégítő növekedést, erős munkaerőpiacot és magas inflációt mutattak. A növekedés azonban a következő hónapokban érdemben veszíthet lendületéből, a recessziós kockázatok nem tűntek el, miközben az inflációs várakozások mintha stabilizálódnának – emlékeztetett Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője.

Bár az elmúlt héten a piacon megjelentek a 100 bázispontos kamatemelésre vonatkozó várakozások is, a bejövő vegyes információk alapján a döntéshozók nagyobb valószínűséggel az előre meghirdetett menetrend szerint „csak” 75 bázisponttal emelik az irányadó kamatot – mondta Trippon.

Gyorsabb ütemű kamatemeléseket várnak

A kamatdöntést megelőzően Tiffany Wilding, a PIMCO elemzője úgy vélekedett, hogy nem is a kamatemelés mértéke a fontos szempont, hanem, hogy milyen ütemezésre vált a Fed. Az inflációra reagálva értékelése szerint a Fed gyorsabb tempóra kell átálljon, előrehozva azokat a kamatemeléseket, amelyeket korábban hosszabb időre tervezett volna elporlasztva ráereszteni a piacra az amerikai jegybank.

Az OTP elemzői szerint a mostani 2,25-2,5 százalékos alapkamatszint az év végére 3,25-3,5 százalékra emelkedik.

A döntés részleteit Jerome Powell Fed elnök hamarosan sajtótájékoztatón ismerteti.