Még a magyarral általában egy platformra helyezkedő varsói kormányban sem értik igazán, hogy mire fel a feltűnően tartózkodó magyar álláspont a szomszédban folyó háború megítélésében, főleg az ukránoknak nyújtott segítség elmaradása okoz meglepetést Varsóban (is).

„Csodálkozunk, hogy Magyarország nem támogatja határozottan Ukrajnát, de ez Magyarország ügye, és az ő nemzeti érdekeié” – idéz a hvg.hu egy lengyel kormánypolitikust. Jaroslaw Kaczynski pártelnök egyik közeli bizalmasa, Ryszard Terlecki történészprofesszor, a vezető kormánypárt frakcióvezetője úgy fogalmazott: „csodálkozunk”.

Lengyelországban a kormány és az ellenzék egyértelműen arra az álláspontra helyezkedett, hogy mind az egymással, mind a korábban Kijevvel folytatott vitákon most túl kell lépni, a legfontosabb az ukránok megsegítése – akár fegyverszállítással is. 

Frissítés: Kedden délelőtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette: Magyarország támogatja, hogy Ukrajna rendkívüli eljárásban kezdhesse meg az Európai Unióhoz való csatlakozást.  Ezzel kilencre nőtt azon uniós országok száma, amelyek támogatják a tervet. 

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.