Legalább 21 ember meghalt és 112 megsebesült a kelet-ukrajnai Harkov városában az elmúlt 24 órában történt lövöldözésben - közölte szerdán Oleg Szinegubov regionális kormányzó a Reuters szerint.

A hatóságok közlése szerint az orosz rakétatámadások Ukrajna második legnagyobb városának központját, köztük lakónegyedeket és a regionális közigazgatás épületét érték.

Nem sikerült az orosz hadseregnek elfoglalnia Kijevet: az oroszok rakétáztak a fővárosban, főként a külvárosokban voltak tűzharcok.  Több tucat lakos, köztük gyerekek is meghaltak, amikor egy orosz stratégiai bombázó 16 irányított rakétát lőtt ki egy lakónegyedre hétfőn - közölte az ukrán védelmi minisztérium a Reuters szerint.

Kijevtől nyugatra, Zsitomir városában négy ember, köztük egy gyermek életét oltotta ki kedden egy orosz cirkálórakéta - közölte egy ukrán tisztségviselő. A robbanás egy lakóházakat érintett. Anton Gerascsenko a Telegram-csatornáján közölte, hogy a rakéta nyilvánvalóan a 95. légideszant dandár közeli bázisát célozta meg a Kijevtől 120 kilométerre nyugatra fekvő Zsitomírban - írja az Al-Jazeera.

Több százezer ukrán menekült el a harcok elől, amióta Putyin közel egy hete elrendelte a teljes körű inváziót, és Kijevtől északra egy több kilométeres orosz katonai konvoj készül a főváros felé való előrenyomulásra.

Oroszországnak mégsem sikerült egyetlen ukrán nagyvárost sem elfoglalnia, és nyugati elemzők szerint Moszkva a jelek szerint visszatért ahhoz a taktikához, amely szerint a lakott területeket pusztító lövedékekkel kell lőni, mielőtt behatolnának oda.

Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő kedden azt mondta, hogy a megszálló erők előrenyomulása Kijev felé megrekedt a logisztikai problémák miatt, beleértve az élelmiszer- és üzemanyaghiányt, és egyes egységeknél úgy tűnik, hogy alacsony a morál.

Az ukrán védelmi erők beszámolója szerint az ellenséges csapatok két zászlóaljnyi taktikai csoportja is megsemmisült, amikor sikertelenül próbálta meg bevenni Szumi, Lebedin és Okhityrka vársokat. A Szlobozhánszki irányban legfeljebb tizenhat zászlóalj taktikai csoport folytatja a támadó hadműveletet Krasznohrad felé, legfeljebb négy zászlóalj Izium felé. Az orosz hadsereg veszteségeket szenvedett, és megállították Bohoduhiv, Csuhuiv, Sevcsenkovénál megállították a csapatokat - írja az Ukrinform

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.