Németország felkészült arra az esetre, ha Oroszország leállítja a gázexportot az országba, amely Európa legnagyobb gazdasága - jelentette ki Robert Habeck gazdasági miniszter az Al-jazeera szerint.

A Deutschlandfunk rádió kérdésére, hogy mit tenne a kormány, ha Oroszország leállítaná a gázexportot, Habeck azt válaszolta, hogy már felkészültek erre a lépésre. 

"A következő télre további intézkedéseket hoznánk" - tette hozzá, rámutatva a tervezett új jogszabályokra, amelyek biztosítják, hogy a gáztárolók télire tele legyenek.

"Tehát a legrosszabb esetre is óvintézkedéseket teszünk, ami még nem történt meg, mert az oroszok szállítanak" - mondta, hozzátéve, hogy a legrosszabb forgatókönyv esetén Berlin "a széntüzelésű erőműveket tartalékban tudná tartani, talán még üzembe is helyezhetné őket", de középtávon elkötelezett a megújuló energiaforrásokra való áttérés mellett.

Kedden az Északi Áramlat 2. üzemeltetője, a Nord Stream 2 AG már fizetésképtelenséget jelentett, csődvédelembe menekült, miután az orosz-ukrán-háborúra válaszul Moszkva ellen hozott szankciók kiterjednek a gázvezetékre is. Moszkva egyelőre nem állította le a gáztranzitot, de elemzők szerint bármikor meglépheti ezt.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.