A november óta újraéleződő ukrán krízis egyik legvitatottabb része eddig az volt, hogy és mikor szankcionálják majd Oroszországot, ha egyszer túl messzire megy. A hónapokig tartó 150 ezer katonával folytatott hadgyakorlatozás hétfőn este ért fordulóponthoz, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök egy megrendezett védelmi tanács után elismerte a szeparatisták által uralt Luhanszki és Donyeci Népköztársaságot.

A hétvégén tartott "Müncheni Védelmi Konferencián" Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte nyugati szövetségeseit ne várják meg a tankokat a szankciókkal, hétfő esti beszédében szintén hangsúlyozta, hogy országa igaz barátai nem csak szavakkal folytatják majd a fenyegetőzést. Putyin hirtelen váratlan lépése nem hagyott sok időt, de úgy tűnik az Egyesült Államok azonnali szankcióbejelentései után, az európai erők sem kívánnak késlekedni.

Josep Borrell az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kedden reggel jelentette be, hogy délután a tagállamok külügyminisztereivel döntenek a szankciókról. Ugyan az orosz katonák szeparatista területekre való hivatalos bevonulása nem feltétlen jelenti Ukrajna teljes megszállását, Borrell szerint gyors választ kell adni az előrenyomulásra. A főképviselő arra számít, hogy ugyan a megszorítások erősségében lehetnek viták, a unió államai egységre döntésre jutnak.

Franciaország külügyminisztere Jean-Yves Le Drain nem sokkal később megerősítette a kijelentést. "Nyilvánvalóan elkezdjük a szankciók bevezetését," fogalmazott. Szerinte az európai vezetők három dolgot szeretnének demonstrálni:

  • erős kiállásuk az Orosz Föderáció lépései ellen,
  • szolidaritásukat kifejezni Ukrajna felé,
  • és megmutatni Európa egységét.
Ugyan már nem az unió keretein belül, de a britek is kiveszik a részüket az orosz agresszió elleni fellépésből. Boris Johnson az Egyesült Királyság miniszterelnöke délelőtt szintén vészhelyzeti "Kobra" megbeszélést tartott, ami után a BBC-nek nyilatkozott. A konkrét szankciókról koradélután fog sajtótájékoztatót tartani, de azt már elmondta, hogy a szigetországban bejegyzett, orosz érdekeltségű cégeket fogják célba venni. Szerinte nagy részben ezek a vállalkozások pénzelik az orosz hadigépezetet, és ha nyilvánosságra hozzák az oligarchák érdekeltségét, az nagyon fog fájni az oroszoknak.