Oroszország alapvetően egyfajta rokkant állammá akarja tenni Ukrajnát, olyan állammá, amely képtelen ellenőrizni teljes területét. Így semmi esélye nem lesz arra, hogy az Európai Unió és a NATO valaha felvegye a tagországai közé - mondta Adriano Bosoni a Stratfor-RANE geopolitikai elemző és tanácsadó vállalat vezető elemzője a CNBC-nek.

Az orosz vezetés azt az üzenetet küldi a világnak a bevonulással de facto ukrán területre, hogy kész tovább szélesíteni a konfliktust annak érdekében, hogy teljesen összetörje Ukrajnát. Van azonban emögött egy további számítás is, mégpedig Európával kapcsolatban. Az európai vezetők ugyan elítélték Moszkvát a "nemzetközi jog lábbal tiprása" miatt, ám a szakértő szerint az EU valójában megosztott abban a kérdésben, hogyan reagáljon egy olyan bizonytalan helyzetre, amilyen Ukrajna körül kialakult.

Az első reakció logikus - folytatja Bosoni - a szakadár területeket és vezetőiket, illetve az ott üzletelőket érintő szankciókat kell bevezetni, amivel időt lehet nyerni a sorok rendezésére. Erre szükség van a további, erősebb korlátozások bevezetéséhez.

Ugyanakkor az uniós országok, főként a franciák és a németek a válság további időszakában igyekeznek majd nyitva tartani a tárgyalási csatornákat. Megpróbálják rávenni Moszkvát és Kijevet, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. A lényeg: a Kreml engedményeket akar elérni a jövőben, ezért eszkalálja most az orosz-ukrán konfliktust.