A nemzetközi hitelminősítő közölte: új prognózisa 2022-re 2,4 százalékos, 2023-ra 1,7 százalékos növekedési ütemet valószínűsít a világgazdaságban. A globális hazai össztermék (GDP) idei növekedésére szóló előrejelzést 0,5 százalékponttal, a jövő évi globális növekedésre adott becslését egy teljes százalékponttal csökkentették a júniusban kiadott előző negyedéves prognózisához képest - írja az MTI.

A Fitch londoni elemzői az Egyesült Államokban és az euróövezetben jövőre "zéróhoz egészen közeli" GDP-növekedést - az euróövezetben valójában enyhe visszaesést -, Kínában az idén mindössze 2,8 százalékos, és jövőre is csak 4,5 százalékos gazdasági bővülést várnak.

Az amerikai gazdaságban a hitelminősítő az idén átlagosan 7 százalékos, az euróövezetben 9,3 százalékos éves összevetésű inflációval számol.

A Fitch Ratings a globális átlagon belül az euróövezet GDP-növekedésére szóló előrejelzését csökkentette a legnagyobb mértékben, 2,3 százalékponttal, elsősorban a gázellátási válság miatt.

A valutauniós gazdaságban 2023 egészében átlagosan 0,1 százalékos visszaesésre számít. A Fitch Ratings előző prognózisa jövőre 2,2 százalékos euróövezeti GDP-növekedést valószínűsített.

A Fitch elemzői szerint az energiaválság a valutaunión belül Németországot és Olaszországot sújtja a legnagyobb mértékben. A cég a német hazai össztermék jövő évi növekedésére szóló prognózisát 2,8 százalékponttal, az olasz gazdaság 2023-as bővülésére adott előrejelzését 2,6 százalékponttal csökkentette az előző negyedéves globális prognózisában szereplő becslésekhez képest. A német gazdaság teljesítménye jövőre 0,5 százalékkal, az olasz GDP-érték 0,7 százalékkal visszaesik.

Mások is lassulást várnak

Az utóbbi időszakban más nagy londoni elemzőházak is jelentősen rontott globális növekedési előrejelzéseket adtak az energiaellátási válság és a magas infláció miatt. Az Oxford Economics friss, erőteljesen korrigált prognózisában közölte: az idén 2,8 százalékos, jövőre mindössze 1,7 százalékos világgazdasági növekedést valószínűsít. A 2023-ra szóló globális növekedési előrejelzését 0,6 százalékponttal csökkentették.

Számos gazdaságban, különösen Európában recesszióra számítanak a következő negyedévekben. A cég előrejelzése szerint ugyanakkor a világgazdaság egésze - ugyanúgy, ahogy a 2001-es "dotcom-válság" idején - szűken ugyan, de elkerüli a technikai recessziót, vagyis a globális GDP-érték visszaesését két egymás utáni negyedévben.

Nem lesz tartós a visszaesés

Az Oxford Economics elemzői szerint a nemzetgazdasági szintű recessziók is viszonylag rövid idejűek és enyhék lesznek, és a kedvezőtlen sokkhatások elenyészésével véget is érnek.