Görögország teljesítette az új mentőcsomagról való tárgyalások megkezdéséhez szükséges, az euróövezeti vezetők által meghatározott feltételeket - állapította meg az Európai Bizottság csütörtökön. Annika Breidthardt, a gazdasági ügyekért felelős európai biztos szóvivője sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a nemzetközi hitelezők - az európai Bizottság, az Európai Központi Bank (ECB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - megítélése szerint a görög kormányzat "megfelelő módon és időben" teljesítette azokat a feltételeket, amelyeket a hétfő reggelig elhúzódó euróövezeti csúcstalálkozón szabtak meg.

Az ECB is lépett csütörtökön, a bank kormányzótanácsa 900 millió euróval 89,9 milliárd euróra emelte a sürgősségi likviditási támogatásból (ELA) igénybe vehető források keretösszegét a görög bankok számára - jelentette be Mario Draghi, az ECB elnöke. A kormányzótanács június 26. óta először emelte az ELA plafonját. A döntés azt mutatja, hogy az ECB bízik a hitelezők és Görögország közötti tárgyalások sikerében.

A kormányzótanács kamatdöntő ülése után tartott sajtótájékoztatóján Draghi vitathatatlannak nevezte, hogy enyhíteni kell a görög adósságszolgálaton, de ennek formájáról a következő hetekben kell tárgyalnia Görögországnak és a hitelezőknek. Draghi szerint Görögország képes lesz teljesíteni fizetési kötelezettségeit az ECB és az IMF felé is.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek csütörtökön engedélyezték a tárgyalások megkezdését a Görögországot támogató újabb, immár harmadik segélyprogramról, miután az athéni parlament jóváhagyta a hitelezők által követelt reformok első csomagját. Az eurócsoport közleményben üdvözölte, hogy a görög parlament elfogadta a tárgyalások elindításához szükséges, a július 12-én tartott euróövezeti csúcstalálkozón meghatározott összes feltételt.

A görög parlament szerda éjjel elfogadta a súlyos megszorító intézkedéseket tartalmazó törvényt, ami előfeltétele volt annak, hogy a hitelezők egyáltalán hajlandóak legyenek tárgyalni egy újabb, immár a harmadik mentőcsomagról. "A görög parlament fontos lépést tett a nemzetközi partnerek bizalmának visszaszerzéséhez vezető úton" - fogalmazott Annika Breidthardt.

A hitelezők által végzett értékelés szerint az új mentőprogram finanszírozási igénye 82 és 86 milliárd euró közé tehető. Hetekig tartó tárgyalások következnek, mielőtt aláírhatnák az új megállapodást. Addig is, Görögország sürgős finanszírozási igényeinek biztosítására 7 milliárd eurós áthidaló kölcsönt nyújtanak Görögországnak három hónapos lejáratra az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmusból (EFSM).

A hitelezők pozitív állásfoglalása alapján az eurócsoport elvi jóváhagyását adta ahhoz, hogy a szükséges nemzeti eljárások után az euróövezet állandó mentőalapja, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) három évre szóló támogatást nyújtson Görögországnak.

Várhatóan még e héten, a vonatkozó nemzeti eljárások lezárulta és az ESM kormányzótanácsának hivatalos döntése után a hitelezőket - az Európai Bizottságot, az Európai Központi Bankot és a Nemzetközi Valutaalapot - megbízzák azzal a feladattal, hogy gyors ütemben tárgyalja meg a görög kormánnyal a pénzügyi támogatás feltételrendszerét tartalmazó egyetértési szándéknyilatkozatot.

A miniszterek egyúttal felszólították a görög kormányt, hogy az euróövezeti csúcstalálkozón elfogadott menetrenddel összhangban mielőbb fogadja el a július 22-ig előirányzott második intézkedéscsomagot, és frissítse az első intézkedésekkel kapcsolatos jogszabályokat a hitelezők ajánlásainak megfelelően.

Névtelenül nyilatkozó euróövezeti tisztségviselők úgy becsülték, hogy legalább négy hétig tartanak majd a tárgyalások a görög kormány és a hitelezők között a becslések szerint 82-86 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagról.