Alekszej Kudrin volt orosz pénzügyminiszter, aki közel állt Vlagyimir Putyin elnökhöz, a Vedomosztyi című lapban megjelent írásában figyelmeztette az államfőt, hogy a "túlságos konzervativizmus" korlátozhatja a gazdasági és politikai szabadságot, s ezzel a gazdasági fejlődést is.

A populista politika meggyengítheti Oroszországot, s ha erre támaszkodik, gazdasági növekedési lehetőségeket veszít el az ország. nA nagy tekintélyek örvendő liberális közgazdász 2011 szeptemberében mondott le, tiltakozásul a számára elfogadhatatlanul magas katonai kiadások miatt - emlékeztetett a The Moscow Times.

Kudrin szerint a nyugati szankciók legalább annyit ártottak a rubel árfolyamának, mint az olajárak zuhanása. Az orosz valuta az év eleje óta elvesztette értékének közel 30 százalékát. "A hivatalos és nem hivatalos szankciók máris súlyos hatást gyakoroltak az orosz gazdaságra. A külföldi befektetők nyújtotta korábbi lehetőségek és a rubelbe vetett bizalom visszaszerzése csak gazdaságunk 7-10 éves növekedésével érhető el" - írta a volt pénzügyminiszter.

Bírálta a nagy orosz energiavállalatokat pénzügyi segítség-igényléseit is, amelyek közül például a Rosznyefty, az ország legnagyobb olajtermelője több mint 48 milliárd dollárt kért a Nemzeti Vagyonalapból, amely a nyugdíjak és a szociális kiadások tartalékául szolgál.