Lengyelországban 2018 óta van érvényben az áruházak vasárnapi nyitva tartásának tilalma, amitől azt remélte a bölcs lengyel kormány, hogy lendületet ad a kis boltoknak, amelyek nyitva tarthatnak, ha a tulajdonos áll a pult mögött. Ezzel szemben a vasárnapi boltzár katasztrofális hatással volt a kereskedelem kisboltos szektorára - derül ki a Notes From Poland cikkéből.

Az elmúlt három évben, amióta a vasárnapi nyitva tartás érvényben van, összesen 6500 kisbolt húzta le a redőnyt. Ahogy az egyik pórul jár boltos fogalmazott, az emberek a vasárnapi korlátozás miatt szombaton csinálnak nagy bevásárlást és vasárnap már nem vesznek semmit. Ha mégis azt a Zubka nevű kisebb boltláncnál teszik, amely felvette profiljába a postai szolgáltatások nyújtását, amit megengedett vasárnap is, így nyitva lehetnek a boltjai.

A Nielsen piackutató cég adatai szerint csak 2020-ban 1670 kisbolt ment csődbe. Ez egyébként arra utal, hogy nem a pandémia a bajok forrása, ugyanis 2019-ben, az utolsó békeévben 4600 bolt volt kénytelen végleg bezárni. Emellett az sem jött össze, hogy a külföldi tulajdonban lévő nagy áruházak visszaszorításával növeljék a hazai tulajdont az ágazatban. Az elmúlt időszakban ennek ellenkezője történt.

Eközben az áruházak az említett postai szolgáltatások elindításával megtalálták a módját, hogy számos szupermarketjüket vasárnapi is nyitva tartsák. Így valójában az ezt tiltó törvény egy lyukas, kiskapukkal teletűzdelt, megkerülhető jogszabálynak bizonyult.