A Lidllel egy cégcsoporthoz tartozó Kaufland kereskedelmi lánc is élni fog azzal a lehetőséggel, hogy amennyiben postai szolgáltatást nyújt, vasárnap is nyitva tarthatja üzleteit Lengyelországban - írta a Business Insider Polska. Ezzel felsorakozik számos konkurense mögé, amelyek már egy ideje kihasználják egy a jókora kiskaput a vasárnapi boltzáron. A Kauflandnál kezdetekben ez 30 áruházat fog jelenteni a 227 üzletből, és már augusztus 29-től bevezetik.

Az információ a Kaufland lépéséről röviddel azután jelent meg, hogy bejelentették a Lidl csatlakozását a postai szolgálatatást kínáló körhöz. A Lidl szondázza 780 lengyelországi üzletét, hogy kiderítse, melyiket érdemes-e vasárnap is nyitva tartani, és ennek alapján döntenek. A vasárnapi kereskedelmi zárva tartás 2018 márciusától kötelező Lengyelországban. Először csak egyes vasárnapokra szólt. 2020-tól vált teljessé, azaz néhány kivétellel minden vasárnapra vonatkozik.

A kis boltok nyitva lehetnek, amennyiben maga a tulajdonos állt a pult mögött, és a tilalom nem érintette a cukrászdákat, a kávéházakat, a fagylaltozókat, a benzinkutakat, az újságárusokat és a postai szolgáltatásokat végzőket sem. Így a nagy kereskedelmi láncok bevezették a postai szolgáltatást, köztük a Lidl, a Biedronka, a Zabka, a Lewiatan, az Euro Sklep, a Top market, a Topaz és a Din. Ez azt jelenti, hogy a vasárnapi kereskedelmi tilalom mára gyakorlatilag csak papíron marad érvényben Lengyelországban.