A világ már megszokta, hogy Moszkvából csak szuperlatívuszokban érkeznek nyilatkozatok az orosz haditechnika teljesítményéről, "a szovjet hadsereg legyőzhetetlen" stílusban. Ezért különösen meglepő, ha megszólal egy-egy önkritikus hang, s a meglepetés annál nagyobb, minél magasabbról érkezik az önkritika.

Ezúttal ráadásul a legmagasabbról Vlagyimir Putyin államfőtől érkezett. Az államfő személyesen mutatott rá, hogy a szíriai orosz hadjárat felfedett számos olyan problémát, amellyel foglalkozniuk kell. A hadsereg és a hadiipar képviselőinek tanácskozásán hangsúlyozta, hogy mélyreható szakmai vizsgálatra van szükség, különös tekintettel a haditechnikai rendszerek működésére.

Az önvizsgálatban első helyre helyezik a Szíriában először tűzkeresztségen átesettek tapasztalatait, hogy mondandójuk alapján elkerülhessék a hibákat a fegyverek sorozatgyártásában.

A bírálatot kapott fegyverek a Szu-35Sz vadászbombázók, az Mi-28 éjszakai vadász és a Ka-52-es Alligator harci helikopterek és a korábban hadjárat legnagyobb sikereként tálalt Kaliber cirkáló rakéták - írta a Russia Beyond the Headlines.

A szakértők a műszaki problémák mellett felhívták a figyelmet a harcok során elkövetett taktikai hibákra is.

A hibák mellett persze elhangzottak az akció nagyságát érzékeltető számok. Putyin elmondta, hogy a hadműveletek megkezdésétől kezdve az orosz légierő 10 ezer támadást hajtott végre a szír területen levő nemzetközi terrorista létesítmények ellen, köztük 115-öt cirkáló rakétákkal.