A koronavírusról és az oltás szükségességéről beszélgetett negyven belgrádi középiskolással Predrag Kon epidemiológus a szerbiai koronavírus-válságstáb tagja, Srđa Jankovic immunológus és Zoran Radojicic belgrádi polgármester. A diákok egyöntetű hozzáállása az volt, hogy nem hisznek a védőoltásban, és nem akarnak oltást kapni - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Ugyanakkor egyikük sem tudott olyan embert megnevezni, akinek problémája származott volna abból, hogy felvette a védőoltást. Kon szerint ez a hozzáállás a nem megfelelő iskolai felvilágosítás következménye. „Muszáj ilyen összejöveteleket, vitákat tartani, mert másképp nem tudjuk megszólítani a fiatalokat. Ami az oltás fontosságát illeti, szerintem az emberek nem is tudják, miről beszélnek. El kell magyarázni nekik, milyen az élet oltás nélkül, és azt, hogy az oltás felvételével visszatérhetnénk a normális életbe.”

Srđa Jankovicot igencsak meglepte a diákok határozott, védőoltásokhoz való hozzáállása. „Természetesen ez az ő döntésük, de az a vélemény, amely szerint a védőoltás veszélyesebb, mint egy fertőző betegség, amelytől az oltás megvéd minket, pont a valóság ellentéte." Szerinte az ilyen fórumok megtartása nem elegendő, mivel a diákok szerint beszélgetéssel nem lehet a hozzáállásukat megváltoztatni.