Srí Lanka 72,6 millió dollárt fizet a 90 ezer tonnás orosz olajszállítmány megvásárlásáért - közölte a miniszter.

"Több országhoz, köztük Oroszországhoz is eljutottam támogatásért a nyersolaj és más kőolajtermékek behozatalához" - mondta az Aljazerra beszámolója szerint .

A 90 000 tonnás szállítmányt a dubaji székhelyű Coral Energyn keresztül rendelték meg - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a szállítmány megkönnyítené az ország egyetlen finomítójának újraindítását, amely március 25-e óta zárva van.

"A következő szállítmányt is ugyanattól a cégtől rendeljük meg. A következő két héten belül újabb szállítmányra lesz szükség, hogy a finomító folyamatosan működjön" - tette hozzá.

Colombo tárgyalásokat folytat Moszkvával a nyersolaj, szén, dízel és benzin közvetlen szállításáról, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok szankciókat vezetett az orosz bankok ellen és globális diplomáciai felháborodást váltott ki Oroszország ukrajnai inváziója.

"Hivatalos kérelmet intéztem az orosz nagykövethez az orosz olaj közvetlen szállítása érdekében" - mondta Wijesekera újságíróknak.

"A nyersolaj önmagában nem elégíti ki a szükségleteinket, szükségünk van más finomított [kőolaj]termékekre is".

Srí Lanka a függetlenségi nyilatkozata óta a legsúlyosabb gazdasági válsággal küzd, az üzemanyag és más alapvető cikkek hiánya rendkívül megnehezíti a szigetország 22 millió lakosának életét.