A tűvészben megrongálódott ikonikus székesegyházat, a párizsi Notre Dame-ot a Le Figaro szerint legkorábban 2024 végén, valószínűleg december 8-án, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén nyitják meg újra.

Az újranyitás ez esetben azt jelenti, hogy attól a naptól kezdve ismét miséket és más liturgikus eseményeket is tarthatnának a Notre Dame-ban, amelyet a turisták is újból látogathatnának.

A Notre Dame négy évvel ezelőtt borult lángokba: a felújítási munkálatok szinte közvetlenül az oltás után megkezdődtek, ám a koronavírus-járvány a székesegyház rekonstrukcióját is szüneteltette.

Francia lapértesülések alapján a szimbolikus párizsi épület újjáépítése összesen 865 millió dollárt fog felemészteni: a rekonstrukciót végző szakemberek mindeközben törekszenek a lehető legnagyobb hitelességre, a történelmi hűségre.

Nem kőnek látszó betonboltíveket készítünk, hanem valódi kőből felhúzott íveket, amelyeket úgy építünk meg, mintha a középkorban élnénk – nyilatkozta Philippe Jost, az újjáépítést felügyelő állami hatóság ügyvezető igazgatója.