Szaúd-Arábia jelezte a nyugati szövetségesek felé, hogy kész olajkitermelésének növelésére abban az esetben, ha az orosz kibocsátás jelentősen esne a szankciók miatt - értesült közelebbről meg nem nevezett, az ügyre rálátó forrásokra hivatkozva a Financial Times.

A királyság eddig ellenállt a Fehér Ház kitermelés növelésre vonatkozó kéréseinek, annak ellenére, hogy az olaj hordónkénti ára tízéves csúcsra, 120 dollárra emelkedett. arra hivatkoztak, hogy az energetikai piac zavarai az év hátralévő részében valószínűleg csak romlani fognak és emiatt szeretne bizonyos termelői kapacitásokat tartalékban tartani. Azonban az elmúlt napokban egyre inkább kezd valószínűvé válni, hogy az Európai Unió szankcionálja az orosz olajexportot - még akkor is, ha egyelőre a szankciós csomag ismételten megbukott Orbán Viktor vétója miatt.

Az EU már megállapodott az Egyesült Királysággal például arról, hogy többé nem kötnek biztosítást az orosz olajt szállító tankerekre. Az ehhez hasonló intézkedések máris kínálati sokkal fenyegetnek az olajpiacon. A szaúdi álláspontot ismerő egyik forrás a lapnak azt mondta, a monarchia tart attól, hogy elveszíti teljesen az ellenőrzést az olajárak alakulása felett. A szaúdiak úgy látják, az olajpiacon kétségtelenül feszült a helyzet, azonban egyelőre nem jelentkezik sehol komolyabb hiány. Az olajkitermelő országokat tömörítő Opec+ egyébként ma tartja rendszeres havi ülését.

Ez azonban hamar megváltozhat, hiszen azzal, hogy Kína lassan újranyitja Covid-19 miatt lezárt városait növeli a keresletet, míg az orosz olaj ellen hozott, vagy hozandó szankciós intézkedések csökkenthetik a kínálatot. Ukrajna megtámadása előtt az orosz kitermelés adta a globális kínálat 10 százalékát. Az elmúlt időszakban a Fehér Ház részéről folyamatos volt a nyomás a szaúdiakon a kitermelés növelése érdekében, azonban ez eddig nem ért el sokat. Azonban az elmúlt hetekben számos amerikai küldöttség utazott Szaúd Arábiába, ennek tagjai között ott volt például a Fehér Ház közel-keleti ügyekért felelős koordinátora, Brett McGurk és a Fehér Ház energetikai megbízottja, Amos Hochstein is, és nekik úgy tűnik, sikerült áttörést elérniük.

Egyes források szerint annyira, hogy akár hamarosan Szaúd Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok részéről is a termelés növeléséről szóló bejelentés érkezhet. Eddig azonban nincs végleges döntés és az Opec+ egyelőre ragaszkodik hivatalosan a Covid-19-es járvány miatt vállalt kitermelés korlátozáshoz. A JPMorgan megkérdezett szakértői szerint ha a Szaúdiak beindítanák az összes tartalék kapacitásukat, az elegendő lenne ahhoz, hogy elhárítsanak bármilyen kínálati problémát a nyugati világban.

Ugyanakkor eközben Szaúd Arábia energetikai minisztere, Abdulaziz Bin Szalman, a koronaherceg féltestvére hangsúlyozta, Oroszországot változatlanul az egyik legfontosabb szövetségesének tekinti az Opec+-on belül. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a héten utazik Rijádba találkozni a szaúdi és az emirátusokbeli kollégájával. Szakértők szerint ha javul is az amerikai-szaúdi kapcsolat, a szaúdiak biztos nem fognak hátat fordítani Oroszországnak.