Tavaly 658 millió doboz gyógyszert hoztak forgalomba Romániában, amiből 219 milliót gyártottak romániai gyárakban - írja Maszol. Ez azt tükrözi, hogy egyre inkább teret vesztenek a romániai gyógyszerpiacon a hazai gyártók a multinacionális vállalatokkal szemben, derül ki a Cegedim piackutató cég adataiból, melyeket a Ziarul Financiar ismertetett.

Öt évvel korábban 203 millió doboz gyógyszer származott hazai gyártóktól, a növekedés tehát jóval elmaradt a piac bővülése mögött, mindössze nyolcszázalékos volt. A vizsgált időszakban a hazai termelők piaci részesedése 37 százalékról 33 százalékra csökkent.

Még rosszabb az árbevételi kép

A belföldi gyártók valós súlyáról sokkal valósabb lépet fest az árbevétel. Tavaly 19,2 milliárd lej volt a belföldi gyógyszerpiac értéke, a hazai gyártók teljes árbevétele azonban csak 2,8 milliárd lej. Ez 15 százalékos piaci részesedésnek felel meg.

„A Romániában gyártott gyógyszerek piaci részesedése valamennyi területen csökkent. Ez az elmúlt hat évben az árakra gyakorolt nyomásnak, az abszurd clawback-adónak és a hatóságókkal való párbeszéd krónikus hiányának a következménye. Mindehhez hozzájárult az is, hogy nem épültek új gyárak” – nyilatkozta Dragoș Damian, a második legnagyobb hazai gyógyszergyártó, a kolozsvári Terapia vezérigazgatója. A clawback egy ágazati pluszadó, aminek az értékét, többek között az adott cég piaci részesedése alapján számolják ki.