Több mint kétmillió eurót (800 millió forint) keresett 2020-ban a szerbiai Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap azzal, hogy levonja a nyugdíjakból a törlesztőrészleteket a hitelre történő vásárlásnál - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Az alap olyan cégekkel, egyesületekkel, közvállalatokkal kötött szerződést, amelyek tűzrevalót, télirevalót, húst, gyerekjátékokat, állati takarmányt, egészségügyi felszereléseket stb. árulnak, de temetkezési és idegenforgalmi szolgáltatásokat is lehet ily módon fizetni. Az alap végzi a törlesztőrészletek elszámolását és utalását, ezért pedig a havi törlesztőrészlet bizonyos százalékát fizetik ki neki.

Elhárítják a segítséget

Augusztusban 1236 céggel állt ilyen kapcsolatban az alap. Szerződött partnerei között olyanok is vannak, amelyek ügynökei nem üzletben, hanem az otthonukban sóznak rá a hiszékeny nyugdíjasokra kétes hatékonyságú antiallergén ágyneműt, légtisztítót, masszázsfotelt és hasonlókat.

Požarevacon például egy 80 év feletti nyugdíjasnak 3000 euró értékben adtak el egy porszívót, egy 17 ezer dináros nyugdíjból élő asszony pedig több mint 106 ezer dinárért vásárolt a rámenős házalótól matracot.

Az alap nem ellenőrzi a szerződött partnerek termékeit, és ha a megkárosított nyugdíjasok hozzájuk fordulnak segítségért, azzal hárítják ezt el, hogy ők csupán a vevő és a kereskedő által kötött szerződés szerint vonják le a törlőrészletet a nyugdíjból.