A ZEW (Leibniz-Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) kedden azt közölte, hogy a németországi gazdasági hangulatindex (economic sentiment index, ESI) mínusz 11,4 pontra javult szeptemberben az augusztusi mínusz 12,3 pontról. Az elemzői várakozások átlagában romló mutató, mínusz 15 pont szerepelt szeptemberre.

A mutató az idén januárban először tért vissza a pozitív tartományba 2022 februárja, az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta, azonban májusban ismét negatívra váltott.

A felmérésbe bevont németországi gazdasági szereplők megítélése az aktuális környezeti feltételekről jelentősen romlott, a mutatószám mínusz 79,4 pontra, hároméves mélypontra csúszott vissza az augusztusi mínusz 71,3 pontról.

ZEW euróövezeti gazdasági hangulatmutatója mínusz 8,9 pontra gyengült az augusztusi mínusz 5,5 pontról, míg az aktuális helyzet mutatója szeptemberben mínusz 42,6 pont volt az augusztusi 42 pont után. A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet 1991 óta havi rendszerességgel végzi el a felmérését bankok, biztosítótársaságok és kiválasztott vállalatok megkérdezésével.

 

 

 

Összeomlóban a német autógyártás, elszegényíti a lakosságot az erőltetett klímavédelem

Továbbra sem lélegezhet fel a német gazdaság, sőt, folytatódik az idén sebességet váltó visszaesés: az Ifo intézet új elemzése a második félévben még lassabb GDP-növekedést vetít előre, miközben az infláció magas marad, akárcsak a munkanélküliség. Összeomlóban az autógyártás és újabb teher nehezedik a lakosságra. Bővebben --->