Alexander Schallenberg az uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos rendkívüli ülésére érkezve hangsúlyozta, az EU sem Putyin, sem Lavrov esetében nem tervezi a szankciós csomagokban szokásos intézkedés, az uniós beutazási tilalom bevezetését.

"Nem lesz beutazási tilalom ellenük, mert meg akarjuk tartani a tárgyalások lehetőségét az ukrajnai erőszak megszüntetése érdekében" - idézi az MTI.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter érkezésekor azt mondta: az Európai Unió "nagyon közel áll a megállapodáshoz" arról, hogy befagyassza Vlagyimir Putyin és Szergej Lavrov uniós bankokban tárolt vagyonát Moszkva ukrajnai hadművelete idején.

"Azt hiszem, nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy a Külügyi Tanács pénteki ülésén megállapodásra jussunk a Putyin és Lavrov elleni célzott szankciókról" - fogalmazott a luxemburgi politikus.

Asselborn további gazdasági szankciók bevezetésének lehetőségéről is beszélt, azt hangsúlyozva, hogy Oroszországot súlyosan érintené egy, a bankokkal és a pénzpiacokkal kapocslatos uniós intézkedés. Véleménye szerint sor kerülhet Oroszország kizárására a SWIFT néven ismert globális elektronikus fizetési-üzenetküldő rendszerből.

"Oroszország SWIFT-rendszerből történő kizárásáról néhány éve kezdődött vita nem került le az asztalról, folytatódni fog" - tette hozzá a luxemburgi külügyminiszter.

Annalena Baerbock német külügyminiszter érkezésekor azt hangoztatta: az új szankcióknak személyesen kell büntetniük az orosz elnököt és külügyminiszterét "az ukrajnai invázióért viselt felelősségük miatt".

"Ők a felelősek ártatlan emberek haláláért Ukrajnában. Ők a felelősek azért, hogy a nemzetközi rendszert lábbal tapossák, és mi, európaiak ezt nem fogadjuk el" - fogalmazott.

Szavai szerint "az EU mindent megtett, hogy elkerülje az inváziót Ukrajnában", de - mint fogalmazott - az orosz elnök a háborút választotta az emberéletek védelme helyett. Kijelentette továbbá: az Európai Unió minden olyan embert befogad, aki az orosz hadművelet okozta erőszak elől menekül Ukrajnából.

"Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy késedelem nélkül befogadjuk azokat az embereket, akik most a bombák, a tankok elől menekülnek" - fogalmazott.

Baerbock végezetül közölte, országa megkezdte az ukrán menekültek elosztásának összehangolását mások mellett Lengyelországgal és Kanadával.

Az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfői a csütörtökön tartott rendkívüli csúcstalálkozójukon szankciós csomagról állapodtak meg Oroszországgal szemben, válaszul Moszkva Ukrajna elleni hadműveletére. A tagországok állandó képviselőkből álló tanácsa pénteki ülésén előkészített szankciós előterjesztés végleges formájában kerül a pénteki külügyminiszteri tanács elé. A szakminiszterek a Külügyi Tanács ülésen hozzák meg a végső döntést az Oroszországgal szemben életbe lépő szankciós csomagról.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.