Csekély indexváltozással, többnyire emelkedéssel fejeződött be a pénteki kereskedés az európai tőzsdéken, a főbb piacok összességében is heti emelkedést értek el.

A páneurópai FTSEurofirst 300 index 0,06 százalékkal emelkedett pénteken, a STOXX Europe 600 index 0,01 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,02 százalékkal végzett magasabban.

Londonban az FTSE-100 index 0,32 százalékos emelkedést ért el pénteken, a DAX 0,02 százalékkal emelkedett, a CAC-40 pedig Párizsban 0,09 százalékkal zárt magasabban. Az FTSE MIB index 0,05 százalékkal alacsonyabban fejezte be a pénteki kereskedést, az IBEX-35 pedig 0,32 százalékkal emelkedett Madridban.

A Fed kevésbé lesz szigorú

A héten a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének a jegyzőkönyve volt az egyik legfontosabb árfolyammeghatározó tényező a nemzetközi tőzsdéken. A dokumentum alapján az elkövetkező hónapokban a monetáris szigorítás ütemének a lassulására lehet számítani. Ezzel szemben viszont az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntő ülésén készült beszámoló szerint a döntéshozók inkább a szigorítás folytatása felé hajlanak.

A STOXX Europe 600 páneurópai index a hatodik egymást követő héten emelkedett. Ilyen sorozatra tavaly október óta először került sor. Az FTSE-100 index háromhavi csúcs körül jár és a héten nagyjából két százalékot emelkedett, és ezzel már a második egymást követő héten emelkedett. A párizsi CAC-40 közel egy százalékot emelkedett a héten. A milánói FTSE MIB index hét hónapos csúcsnál tart, és a héten nagyjából fél százalékkal emelkedett. A madridi index mintegy három százalékos nyereséggel fejezte be a hetet, és ez sorban a hatodik nyereséges hete.

Az olajár csökken

Az olajár kevéssé változott pénteken és két százalék körüli csökkenéssel fejezi be a hetet. A világpiaci olajár így a harmadik egymást követő hetet fejezi be csökkenéssel. Az olajár keresleti aggodalmak nyomása alatt csökken. Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj ára 0,18 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 77,94 dolláron, a Brent ára pedig 0,54 százalékkal csökkent 84,87 dollárra.

A gázár felfelé tart

Az európai szabadpiaci gázár nagyjából nyolc százalékos emelkedést ért el a héten. A hollandiai TTF jegyzés az európai kereskedési idő végén 125,45 eurón állt megawattóránként 1,34 százalékos napi emelkedéssel.

A dollárindex pénteken az előző napi három havi mélypontról ismét 106 pont fölé tudott emelkedni, de ezzel együtt is némi veszteséggel fejezi be a hetet. Az euró árfolyama alig változott pénteken és július eleje óta a legmagasabb szintnél jár 1,04 dollár fölött annak köszönhetően, hogy a devizapiacokon az EKB és a Fed közötti kamatláb-különbség csökkenésére számítanak.

A dollárindex 0,19 százalékkal emelkedett 106,02 pontra, az eurót 1,04017 dolláron jegyzik 0,06 százalékkal gyengébben.

 

 

 

Az arany spot ára 0,21 százalékkal csökkent 1751,24 dollárra unciánként.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!