A kis balti állam kormánya ma hivatalosan bejelentette, hogy jövőre csatlakozni kíván az eurózónához. Az erről szóló dokumentumot holnap adják át Brüsszelben Olli Rehn pénzügyi biztosnak. Az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank várhatóan júniusban dönt a lett kérésről - írta a Baltic Times.

Riga uniós tagságának 2004-es elnyerésekor már az euróhoz kötötte a hazai valuta, a lat árfolyamát, így a hasonlóan eljáró Litvániával együtt kénytelen volt elszenvedni a közös pénzt tépázó viharokat, amelyek következtében mindkét ország bruttó hazai terméke 2008-tól két év alatt mintegy 20 százalékot zuhant. Mint a Reuters emlékeztetett, mindkettő gyorsan kilábalt a válságból, amiben Lettországot segítette az EU és az IMF 2009-ben juttatott mentőöve. Észtország már tagja a klubnak, és nyugati elemzők szerint a gazdasági feltételeknek megfelelő Lettország, majd később Litvánia csatlakozása gazdaságuk kis méretének köszönhetően nem fenyeget semmilyen veszéllyel.

A lettek számára különösen előnyös az euró bevezetése, mivel csökkenti az ebben a pénznemben eladósodott lakosság kitettségét az árfolyamkockázatoknak. Emellett a politikusok úgy vélik, ez is erősíti kötődésüket a nyugati világhoz - ami azonban a lakosságot kevésbé látszik érdekelni. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a lakosok közel kétharmada ellenzi az euró bevezetését. A legtöbben attól tartanak, hogy ez az árak emelkedésével és az ország gazdasági függetlenségének elvesztésével járhat. A folyamodványt aláíró Valdis Dombrovskis miniszterelnök ezzel szemben az ünnepélyes aktus után azt hangsúlyozta, hogy az euró bevezetése több befektetőt hoz az országnak, leszorítja az átváltási költségeket és segít a társadalmi gondok megoldásában.