Lengyelország legnagyobb tanárszakszervezete arra biztatja tagjait, hogy vegyenek részt abban a tiltakozásban, amelyben a tanárok nem használják a munkájuk során azokat az eszközöket, laptopokat, nyomtatókat, irodaszereket, amelyeket a saját zsebükből vettek - tudósít a Notes from Poland. A tiltakozás egy héten át tart, azzal a céllal, hogy felhívja az ország vezetésének figyelmét a tanárok 20 százalékos béremelési követelésére.

A tanárok nem az osztálytermek szponzorai szlogen alatt futó megmozdulást azért szervezte a Lengyel Tanárok Szakszervezete, mert elakadtak a kormány képviselőivel folytatott konstruktív tárgyalásai. Lengyelországban normális, hogy a tanárok saját eszközeiket használják az óráikon.

Anna Sosna, aki Częstochowa városában dolgozik, és 2011-ben az Év tanárának választották, kiszámolta mennyit költött iskolában használt eszközökre a 2015/2016-os tanévben. E szerint 4670 zlotyt, azaz akkori zloty/forint árfolyamon 336 ezer forintot. Ebben papír, festékek, kréta és sok minden más vásárlása szerepelt.

Azóta több lett

Ez hét évvel ezelőtt volt, az infláció megugrása előtt - mondta a tanár a Gazeta Wyborcza című lapnak. Lengyelországban augusztusban 25 éves csúcsra, 16,1 százalékra gyorsult az éves infláció. Egy másik tanár azt vetette fel, hogy még saját mobiltelefonjaikat sem kellene munkaügyekben használniuk a tanároknak.

Rendszeresen használják például a szülőkkel való kapcsolattartásra. Ez azzal jár, hogy időnként késő este hívják fel őket a gyermekük ügyében, mert akkor tudnak időt szakítani erre.

Lengyelországban a kezdő tanárok havi bruttó bére 4,432.15 zloty (387 ezer forint), a legtapasztaltabbak kereshetnek havi bruttó 6,795.97 zlotyt (593 ezer forint). Idén kaptak ugyan egy 4,4 és egy 20 százalékos emelést, de ez csak a kezdőkre vonatkozott. A jövő évre 7,8 százalékos plusz várható, összhangban a közigazgatásban dolgozók béremelésével.