A tragikus veszteség leginkább az afro-amerikaiakat és a spanyolajkúakat érte: közösségeikben 30 százalékos azok aránya, akik elveszítettek valakit hozzátartozóik, barátaik közül a vírus miatt. A fehér lakosság körében 15 százalékos a hányad - írja az atv.hu az MTI híre alapján.

A járvány következtében immár 529 ezren vesztették életüket az Egyesült Államokban.

Mindezek ellenére az amerikaiak egyharmada még mindig idegenkedik a koronavírus elleni oltástól. Leginkább a fiatal felnőttek, a kevésbé iskolázottak nem akarják beadatni maguknak, politikai hovatartozás szerint pedig inkább a republikánus párt hívei utasítják el.

Biden minden felnőttet beoltatna május elejére

Közben Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke csütörtök esti tévébeszédében bejelentette, hogy május elsejére minden felnőtt honfitársának - 255 millió embernek - biztosítani akarja a koronavírus elleni oltás lehetőségét, július negyedikére pedig a járvány előtti normális életvitel közelébe szeretné terelni országát, hogy az amerikaiak legalább kisebb összejöveteleken megünnepelhessék a függetlenség napját - írja az MTI híre alapján a Portfolio.hu.

Biden elégedetten szólt az oltási kampányról, amely a tervezettnél sokkal jobban halad. Mint mondta, elnökségének 100. napjára szerette volna, hogy túl legyen a lakosság 100 millió oltáson, ám úgy tűnik, hogy ez a cél már a 60. napra - március 21-ére - megvalósul. Bejelentette, hogy további négyezer katonát vezényel segítőként az oltási kampányhoz, és további egészségügyi dolgozókat - orvostanhallgatókat, állatorvosokat, fogorvosokat - jogosít fel vakcinák beadására.

Az amerikai elnök mindazonáltal arra intett, hogy a július 4-i cél megvalósulásához, szoros együttműködésre és óvatosságra van szükség: maszkhordásra, biztonsági távolságtartásra, a járvány fékezését célzó rendelkezések betartására.