A globális élelmiszerellátás jövőjét meghatározó felfedezésről számolt be egy amerikai-kínai kutatócsoport az Euronews beszámolója szerint.
A klímaválság miatt világszerte sokkal gyakoribbá váltak a hőhullámok, amelyek a gabonafélék halálos ítéletét jelenthetik. A szárazság és a magas hőmérséklet hatására a növények védekezőképessége gyengül, a termés csökken és megjelennek a kártevők, melyekkel szemben a növény védtelen.
A kínai Tao Csen Hüzsong egyetem kutatócsoportja a Yale, a University of California, a Berkeley és a Duke University csapataival közösen kezdett egy, a magas hőmérséklettel szemben ellenálló növény fejlesztésébe.
A kutatócsoport elsőként a lúdfű nevű növénnyel kezdett kísérletezni és génváltoztatással létrehoztak egy hőségtűrő növényt. A következő feladat, hogy ezt génváltozatot a közönséges gabonafélékbe is átjuttassák, ami a globális élelmiszer-termelés szempontjából fontos eredmény lehetne. Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a génmutáció használata a megtermelt növényben bármiféle ízbeli változással járna, vagy veszélyt jelentene a fogyasztók számára.
Legolvasottabb
Összeomlott az egyik futárszolgálat a karácsonyi rohamban, forrnak az indulatok
Váratlan bejelentést tettek a meteorológusok a fehér karácsonyról
Érdekes fordulatok jöhetnek a nyugdíjaknál: erről jobb, ha mindenki tud
Karácsony előtt jött a hideg zuhany, több mint száz dolgozót küldenek el
Váratlan fordulat a bankszámláknál, minden lakossági ügyfelet érint
Retteghet a Revolut, újabb bank a láthatáron
Fordulat a használt autóknál: olyan történt, amire évek óta vártunk
Bepöccentek az oroszok, irgalmatlan pénzt követelnek Európától
Úszó vb: a kormányzat úgy újítaná fel a Duna Arénát, hogy a szervezők nem akarják használni