Észak-Korea akár nukleáris fegyvert is képes bevetni egy esetleges támadás esetén Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerint, akinek szavait a kommunista ország állami hírügynöksége (KCNA) idézte csütörtökön.

A két Korea közötti fegyverszünet hatvankilencedik évfordulója alkalmából elmondott beszédében az észak-koreai vezető hangsúlyozta, hogy Phenjan ellenségei "a háború szélére sodorják" a két Koreát, egyúttal - most először - bírálta Dél-Korea májusban beiktatott elnökét, Jun Szok Jolt is.

Kim szerint Jun Szok Jol Észak-Korea biztonságát fenyegeti, és elvitatja Phenjan önvédelemhez való jogát. Az éles szavakból az Egyesült Államoknak is jutott: Kim szerint az - Szöullal karöltve - "folytatja veszélyes, törvénytelen és barátságtalan műveleteit" és "démonizálja" Észak-Koreát.

Kitért továbbá a térségben zajló, július 3-án kezdődött és csaknem egy hónapon át tartó haditengerészeti gyakorlatra is, azt állítván, hogy a Csendes-óceán pereme (RIMPAC) elnevezésű művelet súlyos fenyegetést jelent országára nézve. A gyakorlat a legnagyobb a világon, az Egyesült Államok irányítja, és olyan szövetségesei vesznek rajta részt, mint Japán, Dél-Korea, Ausztrália, Új-Zéland, a Fülöp-szigetek, de NATO-szövetségesek is, mint például az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Hollandia.

A dél-koreai országegyesítési miniszter, Kvong Jong Sze kedden valószínűsítette, hogy a fegyverszünet évfordulóján Phenjan vélhetően nukleáris kísérletet hajt végre, jóllehet katonai források szerint erre egyelőre nem utal semmi. Szerdán a dél-koreai külügyminiszter azt mondta, Phenjan további szankciókra számíthat, amennyiben végrehajtja a tesztet.