A MUFG Bank, a Mizuho Bank és a Sumitomo Mitsui Banking  eddig az Egyesült Államokon keresztül bonyolította a Sberbankkal a dollárügyleteket. Az orosz bankkal folytatott dollárt igénylő műveleteik megszakadása valószínűleg arra kényszeríti az Oroszországban üzleti tevékenységet folytató japán vállalatokat, hogy alternatív fizetési módokat keressenek, például nem amerikai bankok igénybevételével - mondták banki források a Kyodo Newsnak.

Az Egyesült Államok februárban vette fel a Sberbankot az ukrajnai háború miatt Moszkva ellen összeállított szankciós listájára, és a bankkal folytatott dollártranzakciók tilalma szombaton lép hatályba. Az EU még nem büntette a legnagyobb orosz pénzintézetet.

A Sberbank nincs azon orosz bankok között, amelyeket e hónap elején kizártak egy kulcsfontosságú nemzetközi fizetési hálózatból, a SWIFT néven ismert Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunicationből. Számos Oroszországban működő japán vállalat használja a Sberbankot elszámolási igényeik kielégítésére.

A három japán bank már leállította a tranzakciókat más nagy orosz bankokkal, köztük az ország második legnagyobb pénzintézetével, a VTB Bankkal, amelyet március 12-én zártak ki a SWIFT-ből.

A MUFG Bank, a Mitsubishi UFJ Financial Group központi banki egysége szintén tartózkodni fog attól, hogy más devizában küldjön pénzt a Sberbanknak - közölték a források.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.