A korábbinál kevesebb új Ebola-megbetegedést jelentettek abból a három nyugat-afrikai országból, amelyekben a leghevesebb járványt okozza a halálos vírus - derült ki a BBC tudósításából. Sierra Leone és Guinea hatóságai egyaránt arról számoltak be, hogy a múlt héten augusztus óta a legkevesebb új ebolást vették fel a kórházak, Libériában pedig júniusban volt olyan kevés új fertőzött, mint január elején. Az utóbbi országban két olyan nap is volt a múlt héten, amikor egyetlen új esetet sem jelentettek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint mindhárom ország rendelkezik már elegendő kapacitással ahhoz, hogy biztonságosan eltemesse az Ebola áldozatait. Így legfeljebb azokkal lehet gond, akik el sem jutnak az egészségügyi ellátóhelyekig, mert rokonaik már megbetegedésüket sem jelentik.

A WHO legfrissebb összesítése szerint eddig küzel 21 300 ember betegedett meg az egy éve tomboló Ebola-járványban. Közülük 8429-en vesztették életüket, ami nagyjából 40 százalékos halálozási aránynak felel meg. (Mindez az ismertté vált esetekre vonatkozik.)

Még egy év

Továbbra is Sierra Leone az az ország, amely a legnehezebb helyzetben van. Innen jelentik a legtöbb új ebolást - derül ki a WHO statisztikájából. Ugyanakkor az ország fővárosában, Freetownban csupán 59 új megbetegedést jegyeztek fel egy hét alatt, ami azt jelenti, hogy napi átlagban egy egy számjegyűvé vált az új esetek száma. Az emberek csendben örülnek: úgy követik az Ebolával kapcsolatos híreket a vendéglőkben működő tévéken, mintha focimeccset néznének. Freetown korábban legfertőzöttebb kerületében 35 napja senki sem kapta el a kórt.

Guineában annyival jobb a helyzet, hogy a hatóságok bejelentették: hétfőn újra kinyitnak az iskolák és az egyetemek. Az oktatási intézményeket öt hónappal ezelőtt zárták be a járvány miatt. A lakosság azonban a kiterjedt ismeretterjesztő propaganda ellenére még mindig ideges. Egy faluban a hét végén megöltek két rendőrt, mert azt hitték, beviszik a településre az Ebolát.

A járvány ellen küzdő helyi ENSZ-képviselet vezetője, Anthony Banbury január első napjaiban megpróbálta megbecsülni, mikorra érhet véget az Ebola pusztítása. Szerinte az új megbetegedések számát 2015 végére lehet nullára csökkenteni.