Micheál Martin kormányfő szerint Írország nehéz idők előtt áll: az ország 2023-as költségvetése a "megélhetési költségek" csomagja lesz, az emelkedő infláció és az ukrajnai háború miatt megnövekedett világgazdasági bizonytalanság mellett.

A kormányfő a dublini Nemzeti Gazdasági Párbeszéd keretében elmondta, hogy az ír kormánynak "sok mindent kell átgondolnia" az októberi költségvetés kidolgozása során - írja az Irish Times.

A pénzügyminisztérium által szervezett idei fórum témája - amelyen szakszervezetek, üzleti csoportok, kutatószervezetek, valamint a kormány tagjai is részt vettek - a nemzetközi kihívásokkal szembeni gazdasági ellenálló képesség kiépítése.

A fórum célja, hogy segítse az érdekelt feleket a költségvetés előtti nyilatkozataik elkészítésében, és fontos része a kormány költségvetési menetrendjének - mondta Michael McGrath közkiadásokért felelős miniszter.

Mindenkit segíteni kellene, de fontos a prioritás

A kormányfő elmondta, hogy a kormánynak nincsenek korlátlan forrásai arra, hogy mindenkit kompenzáljon az emelkedő árak miatt. Azt mondta, hogy "prioritásokat kell felállítani" annak érdekében, hogy a legkiszolgáltatottabbak védelmet kapjanak.

Bár a gazdaság kilábalt a koronavírus-járvány okozta sokkból, a kormányfő szerint az ukrajnai háború - amely röviddel a világjárvány után következett be - megnehezítette az általános gazdasági környezetet.

Írország egyébként az elmúlt 8 évben az EU legnagyobb GDP-növekedését produkálta: 2022 első negyedévében a 2020-as időszakhoz képest 12,8 százalékos bővülést értek el.

Az infláció megváltoztatja  a vásárlási szokásokat

"Az igazság az, hogy nem tudjuk, mi fog kibontakozni a világgazdaságban az elkövetkező hónapokban és években" - mondta Micheál Martin. Az viszont biztos, hogy az idei év első negyedévében tapasztalt áremelkedés az ír társadalmat is megrázta. Márciusban 6,7, árpilisban 7, míg májusban 7,8 százalékos inflációt regisztáltak.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint 2021-ben Írországban és Dániában volt a legmagasabb a fogyasztási cikkek és szolgáltatások árszínvonala az EU-ban. (Írországban az alkohol és a dohánytermékek az uniós átlaghoz képest 205 százalékkal voltak drágábbak).

Egy friss felmérés ráadásul rámutat arra is, hogy az ír fogyasztók harmada azzal számol, hogy csökkenti kiadásait az áremelkedések miatt.

A kormányfő szerint ezért az októberi költségvetési programnak hozzá kell járulnia a közép-és hosszútávú kihívások "elsimításához".

Martin szerint ráadásul nagyobb hangsúlyt kell fektetniük az éghajlatváltozásra, a lakhatási problémákra is, de a közszféra bérezéséről szóló tárgyalásokat is meg kell oldaniuk. 

McGrath szerint viszont "nem lehet minden prioritás" a 2023-as költségvetésben. Bár a kormány elismeri, hogy a megélhetési költségekre nehezedő nyomás - amellyel oly sok embernek kell szembenéznie országszerte, központi szerepet játszik - most mégis " komoly döntéseket kell hozni".