Az ENSZ nukleáris felügyeletének vezetője, Rafael Grossi a hétvégén Teheránba repül, hogy olyan tárgyalásokat folytasson, amelyek enyhíthetik az Irán és a Nyugat közötti patthelyzetet, ahogy az az iráni atomalku újraélesztéséről szóló tárgyalások gyorsítását és bukását is kockáztatja - közölték diplomaták szombaton.

Három diplomata, akik szorosan követik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget, azt mondták, hogy Grossi utazása a NAÜ 35 nemzetből álló kormányzótanácsának jövő heti ülése előtt megerősítést nyert – írja a CNBC.
Ketten azt mondták, Grossinak vasárnap kora este kellene megérkeznie Teheránba, hogy találkozzon az iráni atomenergia-szervezet új vezetőjével, Mohammad Eslamival.

A NAÜ a héten arról tájékoztatta tagállamait, hogy két központi kérdésben nem történt előrelépés: a több régi, be nem jelentett telephelyen talált uránnyomok magyarázata és egyes megfigyelő berendezésekhez való hozzáférés, hogy az ügynökség továbbra is nyomon követhesse Irán nukleáris programjának részeit a 2015-ös megállapodásban előírtak szerint.

Június óta szünetelnek az Egyesült Államok és Irán közötti külön, közvetett tárgyalások az atomalku betartásához való visszatérésről.

Washington és európai szövetségesei sürgetik Ebrahim Raisi keményvonalas elnök augusztusban hivatalba lépett kormányát, hogy térjen vissza a tárgyalásokhoz.

Az Irán és a nagyhatalmak közötti 2015-ös megállapodás értelmében Teherán beleegyezett nukleáris tevékenységeinek korlátozásába, cserébe az ellene felhozott nemzetközi szankciók feloldásáért.

Donald Trump elnök 2018-ban kivonta az Egyesült Államokat a megállapodásból, és újra fájdalmas gazdasági szankciókat vezetett be. Irán 2019-ben úgy reagált, hogy megszegte a megállapodás számos alapvető korlátozását, például a nagyobb tisztaságú urán dúsítását, ami a nukleáris fegyverekhez szükséges.

A nyugati hatalmaknak el kell dönteniük, hogy szorgalmazzák-e az Iránt bíráló és a NAÜ-re nehezedő nyomást az ügynökség 35 nemzetből álló kormányzótanácsának jövő heti ülésén. Egy állásfoglalás veszélyeztetheti az iráni atomalkuról szóló tárgyalások újraindítását.