A meccsen az ország két legnagyobb csapata az Arema FC és a Persebaya Sutabaya játszott a Kelet-Jáva tartomány Malang városában található Kanjuruhan stadionban. Az Arema 3-2-re kikapott a Persebayától, ezután rohantak be az Arema szurkolói a pályára.

A mérkőzés és a zavargások után többen légzési nehézségekkel kerültek kórházba. A kórház igazgatója szerint a legfiatalabb áldozat mindössze öt éves volt, továbbá két rendőr is életét vesztette a tömegverekedésben. Miután a stadiont elhagyták a feldühödött szurkolók gyújtogatni kezdtek.

A stadion 38 000 néző befogadására alkalmas. Indonézia védelmi minisztere szerint legalább 4 ezer emberrel többen tartózkodtak a stadionban a mérkőzés ideje alatt - írja a lap.

Az indonéz rendőröket felügyelő szervezet az Indoniesian Police Watch (IPW) a malangi rendőrfőkapitány "eltávolítását" követeli a szombati zavargások után.

A FIFA szabályai tiltják, hogy a mérkőzést biztosító rendőrök és biztonsági személyzet "tömeg kontrollálására alkalmas" gázt vessenek be.

Az Indonéz Labdarúgó-szövetség (PSSI) a jövő hétre tervezett futballmeccseket felfüggesztette, az Arema FC stadionjában pedig a szezon hátralévő részében nem rendezhetnek mérkőzéseket.

Nagy a rivalizálás

Az indonéz focicsapatok között hatalmas a rivalizálás, ezért a találkozók gyakran erőszakba torkollanak. en megsérültek egy, az indonéziaihoz hasonló zavargásban.