Az orosz férfiak tömeges elvándorlása szeptember 21-én kezdődött, nem sokkal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a tartalékosok részleges behívását. Oroszországban a 65 év alatti férfiak túlnyomó többségét tartalékosként tartják nyilván, így a külföldi célállomásokra szóló repülőjegyek órákon belül elfogytak. Nem sokkal később hosszú kocsisorok alakultak ki az orosz határokhoz vezető utakon - írja az ABC News.

Keddig több mint 194 ezer orosz lépett be Kazahsztánba, Grúziába és Finnországba. Nem lehetett megállapítani, hogy közülük hányan menekültek a katonai behívás elől, és hányan utaztak más okokból, de a számuk jóval magasabb volt, mint a behívás előtt.

A hét végére a határátlépők száma csökkent, amely összefüggésben lehet az ideiglenes katonai toborzóközpontok felállításával, amelyeket azért húztak fel sebtében, hogy a mozgósítási törvényekre hivatkozva visszafordították a férfiakat a határokról.

Davit Kachkachishvili
Getty Images/Davit Kachkachishvili

Finnország pénteken megtiltotta a turistavízummal rendelkező oroszoknak a belépést az országba, és aznap mindössze 1688 orosz léphetett át szárazföldi úton a skandináv országba, szemben a csütörtöki 5262-vel és az előző hétvégi napi több mint 8000-rel.

Grúzia és Kazahsztán

A két legnépszerűbb célpont Grúzia és Kazahsztán volt. Szerdán Oroszország észak-oszétiai régiójának tisztviselői, ahol az egyetlen Grúziába vezető szárazföldi átkelőhely található, korlátozták a más régiókból érkező autók bejutását. Grúziába csütörtök és péntek között mindössze 6109-en, míg szerda és csütörtök között 9642-en léptek be.

Kazahsztáni tisztviselők is a számok csökkenését észlelték, annak ellenére, hogy Oroszországgal közös határának egyik oldalán sem vezettek be hivatalos korlátozásokat. 

A Kreml az állította, hogy csak 300 ezer embert hívnak be és csak olyanokat, akiknek van harci tapasztalat, de médiajelentések szerint olyan férfiakat is összeszednek, akikre ez nem igaz és - bár orosz hatósgok cáfolják - az a hír járja, hogy 1,2 millió ember behívása a cél.

A mozgósításról szóló, Putyin által aláírt hivatalos rendelet is homályos, ami felerősíti a szélesebb körű sorozással kapcsolatos félelmeket. Ezt Putyin azzal próbálta elütni, hogy hibék történtek és akit tévesen soroztak be, az hazamehet.