Úgy tűnik, a Bank of Japan döntéshozói meghallották a hét végi választásokon győztes LDP vezetője, az ország jövendő miniszterelnöke, Abe Sinzó felszólítását, miszerint már a héten esedékes kamatdöntő ülésükön vegyék figyelembe, hogy a választók a gazdasági növekedés élénkítését akarják - derül ki a BBC tudósításából. A BoJ változatlanul, 0,1 százalékon hagyta alapkamatát és tízezer-milliárd jennel (119 milliárd dollár) megnövelte eszközvásárlási programjának keretösszegét. Mindkét lépés célja a hitelköltségek alacsonyan tartása.

Az elemzők ugyanakkor fanyalogva fogadták a hírt, mert jóval nagyobb összegű bővítésre számítottak, és úgy vélik, hogy a BoJ-nak növelnie kellene inflációs célját. Utóbbi jelenleg egy százalék, ami nem ad elég mozgásteret a jegybanknak a pénzkínálat növeléséhez. A defláció leküzdése érdekében sokak szerint bőven e fölé kellene emelni a célértéket. A BoJ döntéshozói úgy döntöttek, hogy januári ülésükön térnek vissza az inflációs cél esetleges emelésének kérdésére.

Egyes elemzők szerint a jegybank trükközni fog: kicsit emeli az inflációs célt annak érdekében, hogy kifogja a szelet a bírálók, köztük a jövendő kormányfő vitorlájából. Ha például két százalékra emelik a célt azzal, hogy ezt valamikor a jövőben akarják elérni, azzal nem igazán fognak hatást gyakorolni a gazdaságra. A defláció legfőbb károkozása, hogy a fogyasztók halogatják vásárlásaikat, joggal számíthatnak ugyanis arra, hogy később olcsóbban juthatnak hozzá az áhított termékekhez.