A spanyol hálózatot üzemeltető Enagas ugyanakkor közölte, hogy a tervek szerint a szivattyúzás november 1-jétől kezdődik meg a Francia- és Spanyolországot összekötő interkonnektoron keresztül a nagyobb kapacitású gáztranzit. Az Enagas és francia partnere, a Terega maximalizálta a kompresszorok használatát az észak-spanyolországi Irun városától a Pireneusok hegyvonulatán átívelő összeköttetésen keresztül. Mindez évi 1,5 milliárd köbméterrel (bcm) növeli a lehetséges importot – számolt be a Reuters.

Bár elsőre ez nem tűnik nagy mennyiségnek, mivel Magyarország éves gázfogyasztása nagyjából 10 milliárd köbméter – az FGSZ Földgázszállító Zrt. adatai szerint –, míg az EU közel 400 milliárd köbméternyi gázt fogyaszt, de Franciaország csak 40-45 millió köbméter közötti mennyiséget használ fel évente. A 18 százalékos növekedés így azt jelenti, hogy Franciaország földgázfogyasztásának 6 százalékával egyenértékű mennyiséget tudna szállítani. Ez most nagyjából 10 százaléknak felelhet meg, miután az Európai Bizottság javaslatára az országban 15 százalék feletti mértékben csökkentették a gázfelhasználást.

Spanyolország és Franciaország között két meglévő vezeték van, és az ukrajnai orosz invázió által kiváltott európai energiaválság közepette egy harmadik összeköttetés megépítését is tervezik.

„Nem látszik, hogy ennek a háborúnak (Ukrajnában) hamar vége lenne. Pontosan ezért kell stratégiai szempontból gondolkodnunk... gondoljunk a következő telekre. A megújuló energiák és az összeköttetések, hogy azok a baráti országok között áramoljanak, az egyetlen kiút” – jelentette ki Teresa Ribera spanyol energiaminiszter.

Franciaország ellenzi egy harmadik vezeték megépítését a két ország között, azzal érvelve, hogy a két meglévő vezeték kihasználatlan, mivel az áramlások elsősorban Spanyolország felé haladnak. Ez tavaly ilyenkor is így volt, amikor Spanyolország január és augusztus között nettó 6 172 GWh energiát importált a két gázvezetéken keresztül északi szomszédjától, derült ki az Enagas adataiból.

Spanyolország a barcelonai kikötőben lévő Enagas újragázosító üzem létesítményeit is fejleszteni fogja, hogy maximalizálja az Olaszországgal való szolidaritást. A terminálról főként Olaszországot akarják majd ellátni. Spanyolországnak és Portugáliának hét LNG-terminálja van, amelyekről azt mondják, hogy további csővezetékek építése esetén segíthetnék Közép-Európa ellátását.

Idén azonban, mivel Franciaország nukleáris flottája jelenleg a kapacitás kevesebb mint 50 százalékánál tart, Spanyolország nettó 13 075 GWh energiát exportált Franciaországba a vezetékeken keresztül.

Algéria is Európa segítségére siet a nagy pénzekért

Algéria arra számít, hogy az Olaszországba irányuló földgázexportja idén ötödével nő majd. Az észak-afrikai országból 2022-ben összesen mintegy 25,2 milliárd köbméter gázt szállítanak Olaszországba – mondta Túfik Hákkár, az algír Sonatrach állami energetikai vállalat vezérigazgatója. Olaszország tavaly 20,9 milliárd köbmétert kapott Algériából, az olasz gázhálózat adatai szerint. 

Az országok igyekeznek olyan alternatív energiaszolgáltatókat találni, mint Algéria, hogy pótolják az Oroszországból származó ellátás kiesését, amely a kontinens Ukrajnának nyújtott támogatására reagálva csökkentette az Európába irányuló gázáramlást. Olaszország a maga részéről áprilisban megállapodást kötött Algériával a Trans-Med gázvezetéken keresztül történő import növeléséről, amit júliusban Mario Draghi volt elnök látogatása követett, hogy több gázt biztosítson.

A hosszú távú szerződések alapján Olaszországba szivattyúzott gáz mennyisége idén mintegy 21,6 milliárd köbméter lesz, míg az azonnali ügyletek keretében eladott mennyiség valószínűleg 3,6 milliárd köbméter lesz – számolt be a Bloomberg.

Algéria két gázvezetékkel is rendelkezik, melyek Spanyolországgal állnak összeköttetésben. A spanyol hálózati adatok szerint azonban az algériai gázimport az első félévben 40 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest, miután a Marokkón átívelő Maghreb-Európa összeköttetés 2021 novemberében leállt az Algír és Rabat közötti, Nyugat-Szahara státusza miatti diplomáciai vita miatt, amelyet csak nem rég rendeztek. Spanyolország idén eddig 6,9 milliárd köbméter gázt kapott Algériától, miután a konfliktust rendezték.

Az ICE TTF-en a 180-175 euró/megwawattórás októberi gázárak gazdaságilag is racionálissá tették Algéria számára, hogy nagyobb kapacitáson szállítsanak földgázt Európába. A novemberi gázszerződések árai 190 euróra szöktek hétfő reggelre. Algéria a jövőben még nagyobb gázpartner lehet európában, ahol a rezsiárak elszabadultak: augusztus végén megállapodásra jutottak Emmanuel Macron francia elnökkel, hogy 50 százalékkal növelhetik a teljes EU-s gázexportot.