Az Európai Bizottság nemrégiben bemutatott, a megemelkedett energiaárak okozta rendkívüli helyzet tagállami kezelését célzó intézkedéscsomagja alapján a tanács tagjai megvizsgálják, mit lehet tenni uniós és nemzeti szinten a leginkább érintettek érdekében rövid- és középtávon - idézi az MTI a meghívót.

A tagállami vezetők a csúcstalálkozó pénteki napján megvitatják a koronavírus-járvány okozta helyzetet is. Ezzel kapcsolatban Michel arra figyelmeztetett, hogy a világjárványnak még nincs vége, a járványügyi mutatók több tagállamban is emelkednek. A védőoltás jelentős előrelépést hozott a járvány elleni küzdelemben, azonban további intézkedésekre van szükség különösen a beoltástól húzódozók meggyőzése, valamint a félretájékoztatás tekintetében. A világjárvány globális felszámolásához nemzetközi szolidaritásra van szükség, és biztosítani, hogy a vakcinák gyorsan eljussanak a leginkább rászoruló országokba - tette hozzá.

A vezetők megbeszélést folytatnak az unió kereskedeleméről mint "az EU globális befolyását jelentő leghatékonyabb eszközről". A tanácskozás résztvevői megvitatják, miként lehet még jobban kihasználni a kereskedelem eszközét az elmúlt néhány év tapasztalatainak fényében.

A csúcstalálkozó témái között szerepel a klímaváltozás kérdése is

A megbeszélés előkészíti a november közepén Glasgow-ban, az ENSZ szervezésében tervezett klímakonferencia uniós részvételét. Minden nagy gazdasági szereplőnek nagyratörő célokat kell kitűznie, majd teljesítenie kell az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozására vonatkozó kötelezettségvállalásait.

A tanácskozás pénteki munkanapján a tagállmai vezetők a migráció témájával is foglalkoznak majd, és értékelik a júniusi tanácsülés zárónyilatkozatában rögzítettek végrehajtását - tájékoztatott. Az EU külső határait hatékonyan kell ellenőrizni, és támogatni kell az uniós tartózkodásra nem jogosultak visszatérésének megakadályozására irányuló erőfeszítéseket.

A megbeszélések középpontjában áll továbbá az európai digitális átállás biztosítására irányuló uniós cél is, mellyel kapcsolatban a vezetők további iránymutatást fognak nyújtani a vonatkozó menetrenddel kapcsolatban, beleértve a kiberbiztonságot és az összekapcsoltságot. A munkaülés során a vezetők kitérnek a jogállamisággal kapcsolatos közelmúltbeli fejleményekre is - tette hozzá az Európai Tanács elnöke.