Az Európai Bizottság május 18-án hozott határozatot az Ukrajnából érkező személyek tömeges beáramlása által leginkább érintett tagállamok (LengyelországSzlovákiaMagyarországRománia és Csehország) támogatására a 2021-2027-es pénzügyi időszak Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap (MMIA) és a Határigazgatási és Vízumpolitikai Eszköz (HAVE) forrásainak keretéből.

A források tagállamok közötti elosztása során a tagállamba érkező Ukrajnából menekülők, valamint az Ukrajnával határos határszakaszok forgalmának március 31-ei statisztikai adatait vették figyelembe. Az MMIA forrásaiból 9,6 millió euró, a HAVE forrásainak keretéből 11,5 millió euró összeggel járul hozzá a bizottság az Ukrajnából menekülőkkel kapcsolatos, február 24. és 2022. augusztus 23. között felmerült magyar kiadásokhoz - írja a BM közleményében.

Magyarország 2022. február 24-ét követően több mint 900 ezer menekülőt fogadott Ukrajnából. (Akiknek nagy része tovább is utazott - a szerk.) Az érkezők ellátása során a honvédséggel, a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanáccsal, a regionális és helyi hatóságok, a civil és egyházi szervezetek bevonásával, valamint a lakosság önkéntes munkájával erőn felül teljesít - véli a BM.

A kiadások ennél magasabbak a BM szerint

Gyűjtőpontokat és segítségpontokat hoztak létre, ahol gondoskodtak és gondoskodnak az érkezők élelmezéséről, szállásáról, egészségügyi ellátásáról, tanácsadásról, a hivatali ügyek intézésének támogatásáról. Ezen felül megszervezték a kórházi és egészségügyi ellátást, a menekülők ingyenes utazását, és ingyenes szálláshelyeket tettek elérhetővé. (A menekülteket ellátó civilek nem ilyen elégedettek az állami segítségnyújtással, mint a BM - a szerk.)

Mindezen tevékenységek jelentős hazai forrást igényeltek és igényelnek a mai napig, az ukrajnai háborúhoz köthető kiadásaink mértéke mintegy 28 milliárd forint - számolta ki a minisztérium.

A BM szerint a kormány biztosítja az ukrajnai háborús menekült gyermekek iskoláztatását, valamint támogatja a menekültek munkavallását is. (Ez gyakran azt jelenti, hogy a magyarul nem beszélő gyerekeket helyeznek el magyar osztályokban, ahol nem értenek semmit.)