Franciaország, mint Európa legnagyobb termelője az idén várhatóan 25,3 százalékkal kevesebb (11,3 millió tonna) szemeskukoricát takaríthat be az előző évinél, az EU teljes termése pedig katasztrofális szinten alakul – írja az agrarheute.com híre alapján az Agroinform.hu.

Ehhez a rendkívüli szárazság mellett kis részben a műtrágyák drágulása által kiváltott vetésterület-csökkenés is hozzájárult. Meglepő azonban, hogy ennek ellenére a kukorica világpiaci ára csökkenő tendenciát mutat.

A háttérben az egyre halmozódó ukrán készletek mellett a Dél-Amerika egyes körzeteiben jelentkező, vártnál magasabb átlagtermések állnak, ezek egyelőre lefékezték a világpiaci árak emelkedő tendenciáját. Becslések szerint Ukrajnában csak a tavalyi termésből mintegy 7,7 millió tonna kukorica van beraktározva. Ez a mennyiség – a várható idei terméssel együtt – óriási nyomást gyakorol a nemzetközi piacra, és meghatározza, illetve eltorzítja annak árait - írja a szakportál.

Összességében ugyanakkor a mintegy 354 millió tonnás várható világtermés 10 millió tonnával alatta marad az egy évvel korábbinak. Így – az orosz és ukrán export egy részének kiesét figyelembe véve – jelentős áruhiány léphet fel az importfüggő országokban és körzetekben. (Az idei magyar kukoricatermés sem fedezi a hazai szükségletet, így hazánk is exportra szorul - a szerk. A háború miatt Ukrajna búzából, kukoricából és árpából 1 millió tonnát exportált ebben az évben, amely éves szinten 40 százalékos csökkenés.)