Blanchard leszögezte: Görögország ugyan tagadhatatlanul megszenvedi az adósságválságot, és helyzete az eurózónából való rendezetlen kilépés esetén tovább romlana, de ennek hatása a világgazdaság egészére nézve "vélhetően korlátozott lesz". Ezt jelzi az is, hogy a világgazdaság eddig jól viselte a görög válság utóbbi két hete jelentette "stressztesztet" - tette hozzá.

Az IMF vezető közgazdásza a szervezet világgazdasági kilátások című kiadványának soros negyedéves frissítésének bemutatása alkalmából rendezett sajtóértekezleten emlékeztetett rá, hogy a görög GDP csupán az eurózóna 2 százalékát, a világgazdaságnak pedig kevesebb mint 0,5 százalékát teszi ki.

Az IMF friss kiadványa pedig azt is megjegyzi: a görögországi gondok hatásai mindeddig nem gyűrűztek át más országokba, bár annak fennáll a veszélye, hogy az államkötvény-piacok hevesen reagálnának esetleges előre nem látható fejleményekre.

Blanchard aláhúzta, hogy az IMF továbbra is azt reméli és azon dolgozik, hogy Görögország az eurózóna tagja maradjon.

Az IMF vezető közgazdásza arra is figyelmeztetett, hogy más országok szintén hasonló adósságválságokkal nézhetnek szembe a jövőben. "Egy ilyen világban, ahol eleve magasak az adósságok, fel kell készülnünk az ehhez hasonló eseményekre" - fogalmazott Olivier Blanchard.