Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke, volt lengyel miniszterelnök újra bírálta a Twitteren a lengyel kormányt - idézte a politikust az onet.pl. Szavai, ha lehet, a korábbinál is élesebbek voltak: "Saját népüket lopják meg a tragikus 'pestis' idején. Ez a történelembe szégyenként fog bevonulni. Itt az ideje ezt hangosan ki is mondani."

Ez nem az első eset, hogy Tusk a koronavírus-járvány alatt belefolyt a lengyel belpolitikába. Már 2020 végén kommentálta az akkori szigorító intézkedéseket. A hadiállapot és a Jog és Igazságosság (PiS) uralma között az a különbség, hogy az előbbit szilveszter idejére feloldották, míg a PiS éppen ekkor vezet be kijárási tilalmat - írta. - Ami a kaszinókat illeti, nincs adat és a karácsonyi éjféli mise változatlan maradt. Ezzel az 1980-as években bevezetett hadiállapotra, illetve arra célozott, hogy a templomi események a fertőzés terjedését segítő tömeggyűlések.

Tusk nem tartotta vissza magát akkor sem, amikor Andrzej Duda államfő síelni utazott idén februárban. "Lélegeztetőgépet és maszkokat a sípályán a legkönnyebb rendelni" - írta az úgynevezett maszkbotrányra utalva. A volt egészségügyi miniszter, Lukasz Szumowski irányítása alatt minisztériuma védőmaszkokat rendelt a miniszter síoktatójától.