Hajrájába érkezett az Egyesült Királyságot kormányzó brit Konzervatív Párt elnökválasztási versenye, amelynek győztese az ország miniszterelnöke lesz, és az utolsó hetek némi fordulatot hoztak a kampány eddigi témájában – derül ki a BBC beszámolójából. Míg Liz Truss külügyminiszter és Rishi Sunak volt pénzügyminiszter eddig az adócsökkentésről és annak akadályairól vitázott, ha a gazdaságról volt szó, a napokban az ellenzék egyre hangosabban követeli, hogy tegyék világossá, hogyan enyhítenék a családok megélhetési gondjait.

A legnagyobb ellenzéki párt a Munkáspárt azzal vádolja a jelölteket, hogy szinte semmi mondanivalójuk nincs arról, hogyan segítene kormányuk a háztartásoknak az elszállt energiaszámlák kifizetésében. Truss és Sunak is azt ígéri, hogy ha nyerne, akkor az új kormány tolna némi pénzt a családok zsebébe, de ennél konkrétabbat nem mondanak.

Truss, aki a közvélemény-kutatások szerint meg fogja nyerni a versenyt, azt írta a Daily Mailban megjelent cikkében, hogy kormánya határozott lépéseket fog tenni az emberek támogatása érdekében, de nem lenne helyénvaló hivatalba lépése előtt felelőtlen ígéreteket tenni. Sunak először pontos számokat ígért, majd arról beszélt, hogy azután mondhat ilyeneket, miután betekintett a költségvetésbe.

Ellenzéki össztűz

Eközben Rachel Reeves, a Munkáspárt árnyék pénzügyminisztere úgy látja, hogy jelenleg a megélhetési válság az ország legnagyobb gondja, és éppen ez az, amiről nincs mondanivalója Trussnak és Sunaknak. Pártja azt követeli, hogy 29 milliárd font ráfordításával évi 1971 fontos (956 ezer forint) áron maximálják az átlagos háztatások energiaszámláját idén október és jövő március között.

A Liberális Demokraták szintén rezsibefagyasztást követel, a Skót Nemzeti Párt (SNP) szerint a kormánynak már most elő kellene állnia azzal, milyen segítségre számíthatnak az emberek a következő hónapokban. Az SNP szakértői is árbefagyasztásban gondolkodnak, emellett Nicola Sturgeon pártelnök arról beszélt, hogy nem kellene kizárni az energiaszolgáltatók államosításának lehetőségét, ha ez szolgálná a válság kezelését.

Nagy lesz a drágulás

Jonathan Brearley, az energiapiac szabályozásáért felelős hivatal, az Ofgem vezérigazgatója szerint sok családra katasztrofális hatással lesz az energiaárak megugrása. Azt tanácsolja a szeptember 6-án hivatalába lépő új miniszterelnöknek, hogy azonnal és határozottan avatkozzon közbe a családok védelmében. Emellett úgy véli, hogy minden egyes britnek át kellene gondolnia az energiafogyasztását.

Az Ofgem számításai szerint a háztartási energia árának korábbi növekedését októbertől kezdve további emelkedés követi, aminek eredményeként egy tipikus brit háztartás energiaszámlája évi 3549 fontra, (1,722 millió forint) fog emelkedni.

Nadhim Zahawi pénzügyminiszter mintegy mentőövet dobva az ostrom alatt álló pártelnökjelölteknek azt nyilatkozta, hogy tárcájánál gőzerővel dolgoznak a lehetőségeken, amelyekkel támogathatnák a háztartásokat. Elsősorban a leginkább rászoruló családok számíthatnának állami segítségre.

Petite diplomáciai baklövés

Liz Truss figyelmét bizonyára annyira lekötötte a pártelnök-választási kampány, hogy külügyminiszterként sikerült elkövetnie egy kínos bakit. Azt találta mondani, hogy egyelőre elbírálás alatt áll az a kérdés, miszerint Emmanuel Macron, Franciaország elnöke a britek barátja vagy ellensége-e. Macron marokkói körútja közben válaszolt, a Bloomberg tudósítása szerint azt követően, hogy vett egy nagyon mély lélegzetet.

Sose jó, ha az ember elveszti a fonalat. Ha nem tudjuk megmondani, hogy a franciák és a britek barátai-e egymásnak, abból nagy gondok lehetnek. Az Egyesült Királyság Franciaország erős barátja és szövetségese függetlenül attól, hogy ki áll a szigetország élén, és attól, hogy a vezetői esetleg apró hibákat követnek egy-egy nyilvános megszólalásukban.