A legpesszimistább előrejelzések szerint az EU-val való szakítás után negyedmillió munkahelyet kellett volna kivonni Londonból, egy új jelentés alapján ez a szám „csak” 7 ezer. A kontinens pénzügyi szektorában nem volt ugyan átfogó a váltás, de szakértők szerint egyes ágazatok, például a befektetési bankszektorok átszervezése és újrakalibrálása zajlik.

David Henig, az Európai Nemzetközi Politikai Gazdaságtani Központ munkatársa az Euronews kérdésére azt mondta, London továbbra is globális pénzügyi szereplő, de nem feltétlenül tekintik az egységes európai pénzügyi szolgáltatási központnak – ez pedig a Brexit egyik következménye.

Szerinte az emberek úgy látják, hogy más helyek is, például Párizs vagy Amszterdam is pénzügyi központok lehetnek.

Peter Lawlor, a német tőzsde korábbi vezető közgazdásza úgy véli, hogy a Brexit mindenképpen negatívan hatott Londonra, ugyanakkor még túl korai lenne megjósolni a jövőt. Szerinte ugyanakkor az Egyesült Királyságban nem megfelelően végezték a stratégiai gondolkodást.

Egyre kevesebbet ér a sokáig irigyelt brit útlevél

Idén a 12. helyre csúszott vissza a nagy-britanniai útlevél a Henley Index legerősebb útlevelekről vezetett listáján, így holtversenyben van Dániával, Írországgal és Hollandiával is. A szigetország útlevelét 2010-ben még a világ legjobbjának tekintették.
Bővebben--->