Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az EU-ból, miután az uniós tagságról 2016 nyarán rendezett népszavazáson a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe.

Az uniós tagság megszűnése (Brexit) utáni 11 hónapos átmeneti időszak lejártával, 2020 végén az ország az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett. A konzervatív párti brit kormány ugyanis nem akarta teljesíteni azokat a feltételeket – mindenekelőtt az EU-állampolgárok szabad nagy-britanniai letelepedésének és munkavállalásának jogát –, amelyek e két integrációs szerveződéshez elválaszthatatlanul kötődnek.

 

 

 

Elképesztő veszteséget jelent Nagy-Britanniának a kilépés az EU-ból

A koronavírus-járványhoz hasonló gazdasági veszteséget okoz a kilépés az EU-ból a brit kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő szervezet szerint, ami mérhető a munkaerőhiányban és a beruházásokban. Bővebben>>>

Nincs visszaút

Keir Starmer munkáspárti vezető szerint Nagy-Britannia számára nincs visszaút sem az EU-ba, sem az Európai Unió egységes belső piacára és vámuniójába.

Munkáspárt vezetője és árnyékkormányának miniszterelnök-jelöltje kizárta annak lehetőségét is, hogy Nagy-Britannia újból érvényesítse az emberek szabad mozgásához és letelepedéséhez fűződő európai uniós szabadságjogot.

Úgy fogalmazott, hogy a Brexitről szóló vita „immár a múlté, és ott is van a helye”, vagyis Nagy-Britannia számára nincs visszaút az Európai Unióba. Szerinte az ország a népszavazáson döntött, azóta ki is lépett az Európai Unióból, és „erre a helyzetre kell működőképes megoldást találni”.

Keir Starmer ugyanakkor bírálta a kilépés feltételrendszerét rögzítő szerződést, amelyet a konzervatív párti kormány kötött az EU-val. A Labour vezetője szerint ugyanis a megállapodás elfojtja Nagy-Britannia növekedési potenciálját és „hatalmas mértékben” az Európai Unió javára billenti a kereskedelmi feltételeket.

 

 

 

Brexit: visszaszivároghat az Egyesült Királyság az EU-ba

Megköttetett újabb brexit-kiegészítő egyezség az Európai Unió és az Egyesült Királyság között egy újabb kísérlet a brit kilépéssel kapcsolatban felmerült zökkenők elsimítására. Kérdés, hogy alkalmas-e a dokumentum a kedélyek lecsillapítására Észak-Írországban és el tudja-e fogadni a brit parlament. Bővebben>>>

A politikusok kitartanak, a nép viszont ellenkezik

Egy dolog, amit a politikusok gondolnak, amihez képest a britek lehet, hogy visszaterelnék az EU-ba az országot: 63 százalékuk szerint ugyanis a Brexit több problémát okozott, mint amennyire megoldást kínált.

Focaldata közvéleménykutató a Best for Britain nevű EU-párti kampánycsoport megbízásából tízezernél több választó bevonásával végzett felmérést.

 

  • Kimutatta, hogy a britek 63 százaléka szerint a Brexit több problémát okozott, mint amennyit megoldott,
  • 53 százalék szerint pedig Londonnak a jelenleginél szorosabbra kellene vonnia az EU-hoz fűződő kapcsolatait.

 

Szkeptikusak a politikai döntésekkel szemben, mivel relatív többségük nem számít arra, hogy Nagy-Britannia belátható időn belül ismét az EU tagja lehet.

A legnagyobb brit közvéleménykutató cég, a YouGov 3212 fő bevonásával készült reprezentatív felmérésében

 

  • a válaszadók 46 százaléka valószínűtlennek tartja hazája újbóli EU-csatlakozását a következő húsz évben.
  • A felmérés résztvevőinek 33 százaléka ugyanakkor valószínűnek nevezte, hogy Nagy-Britannia két évtizeden belül újból belép az Európai Unióba.