Románia a világ tizenharmadik, s Európa hatodik legnagyobb bortermelője volt 2021-ben, azonban a világpiacon elhanyagolható tényező, globális szinten elhanyagolható mennyiségű az exportál az ország - írja a Maszol. A borászokat tömörítő szakmai szervezet, az APEV adatai szerint 15 év alatt a román borexport értékben megduplázódott.

A romániai borászatok külföldön értékesített termékei 17,1 millió eurót tettek ki, mely összeg 2021-re 34,1 millió euróra nőtt. Az import azonban sokkal gyorsabban nőtt, megháromszorozódott a vizsgált időszakban. 2007-ben még csak 29,4 millió euró volt ennek értéke, tavaly azonban már 92,9 millió euró

Nőtt a deficit

Ezzel párhuzamosan a borkereskedelem deficitje is megugrott, közel az ötszörösére nőtt, 12,3 millió euróról 58,8 millióra. A legnagyobb növekedés tavaly következett be, 2020-ban ugyanis még csak 39,7 millió euró volt a deficit. Ez annak volt a következménye, hogy 2021-ben az import értéke 22,3 millió euróval nőtt, az exporté azonban csak 3,2 millióval.

Növekszik az export, de lassan. A visszajelzések jók, azonban ahhoz, hogy neved legyen az export területén, elsősorban bizalmat kell építened. Marketingre és határon túli promotálásra van szükség, azonban Románia kommunikációja tart a nullához. Nem tudsz exportpolitikát folytatni állami támogatás nélkül. Mi, termelők promotáljuk magunkat, de ennyi nem elég, ez csak egy csepp, miközben egy tengerre lenne szükség. (…) Ha termelőként 13. vagy a világon, exportőrként azonban 35., akkor gondjaid vannak” – nyilatkozta Dan Balaban, a Davino borászat alapítója a Ziarul Financiarnak.