Hét bitófa volt látható a cseh parlament épülete előtt Prágában, amelyeket a koronavírus-törvény módosítása ellen tiltakozó demonstrálók állítottak fel azokban az órákban, amelyekben erről tárgyaltak a képviselők - tudósított a Radio Praha. A változtatások számos új jogosítvánnyal ruházzák fel a kormányt, ami éles tiltakozásokat váltott ki, nem csupán az ősszel hivatalba lépett kormány ellenzéke részéről.

Egyebek mellett elrendelhetik a vállalkozók, az egyetemi hallgatók, az általános és középiskolai diákok vagy akár az óvodások tesztelését, azaz nem csupán a foglalkoztatók tehetik meg ezt alkalmazottaik körében. A kormány korlátozhatja a szabadban végzett sportolást és a  belügy-, illetve a hadügyminisztérium a saját hatáskörébe eső személyzet körében intézkedéseket foganatosíthat a járvánnyal összefüggésben.

Petr Fiala miniszterelnök azt mondta a cseh közszolgálati rádióban, hogy a pandémiatörvény hatályát ki akarják terjeszteni 2022 végéig. Ez lehetővé teszi a kormánynak, hogy számos intézkedést a parlament jóváhagyása nélkül, gyorsan meghozzon a járvány minden esetleges újabb hulláma előtt. A kormányfő elsősorban attól tart, hogy újabb, a korábbiaknál veszélyesebb vírusmutáns-hordák támadhatnak az ártatlan csehekre, de reméli, hogy nem kell élesben is alkalmazniuk az új felhatalmazásokat.

Kép: CTK, Michaela Ríhová

A törvénymódosítás azonban éles bírálatokat váltott ki az ellenzék részéről és enyhén szólva nem fogadta egyértelmű támogatás az átlagemberek részéről sem, ahogy azt a bitóállítás is mutatta. Egyebek mellett az ütötte ki a biztosítékot, hogy a kormány SMS-ben küldhetné karanténba az embereket. Az ellenzéki ANO Párt szerint ez csalók arra használhatnák, hogy tömegesen küldött fals üzenetekkel káoszt teremtsenek az országban.