A történtekről egyre több Twitter-bejegyzésben számolnak be nemzetközi újságírók, a CNN-nek pedig amerikai tisztségviselők is megerősítették: a Hamid Karzai nemzetközi repülőtér előtt történt a vélhetően terrortámadás. Az eddigi információk alapján a robbanás a repülőtér egyik bejárati kapujában történt, és úgy tűnik, öngyilkos merénylő robbantott - írja a telex.hu.

 

Egy tálib biztonsági forrás szerint legalább 11, egy másik tisztviselő közlése szerint legalább 13 ember vesztette életét, köztük külföldiek és gyermekek, a tálib őrök pedig megsebesültek a kabuli repülőtér előtti robbanásban. Később John Kirby azt is közölte:

Megerősíthetjük, hogy a kabuli repülőtér Abbey kapuja közelében történt robbanás ismeretlen számú áldozatot eredményezett.

A Pentagon magyar idő szerint délután 5 óra előtt néhány perccel már azt is közzé tette: Megerősíthetjük, hogy az Abbey Gate-nél történt robbanás egy összetett támadássorozat része, amely számos amerikai és más nemzetiségű polgári áldozatot követelt. (Az egyelőre nem világos, hogy sérültekről, vagy halálos áldozatokról van szó – a szerk.) Azt is megerősíthetjük, hogy legalább egy másik robbanás történt a Baron Hotelben vagy annak közelében, kis távolságra az Abbey kaputól.

A történtekről egyre több Twitter-bejegyzésben számolnak be nemzetközi újságírók, a CNN-nek pedig amerikai tisztségviselők is megerősítették: a Hamid Karzai nemzetközi repülőtér előtt, a repülőtér egyik, az Abbey Gate-nek nevezett bejárati kapujában történt a robbantás, és úgy tűnik, öngyilkos merényletről volt szó. A másik robbantás a közeli Baron Hotelnél történt, ahol afgán állampolgárok evakuáláshoz igyekeztek segítséget nyújtani a brit hatóságok.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó tálib szóvivő szerint

  • a támadás során legalább 13 ember meghalt, köztük gyerekek, a sebesültek között pedig tálib őrök is vannak.
  • Zabihullah Mujahid tálib szóvivő később már legalább 52 sérültről beszélt.
  • A kabuli sürgősségi központ ugyanakkor azt közölte, hogy 60 sebesültet kapott, és hatan haltak meg a kórházba vezető úton.
  • Amerikai tisztviselők legalább 5 sérült amerikai katonáról számoltak be.

Amerikai tisztviselők határozottan úgy vélik, hogy az Iszlám Állam Afganisztánban megjelenő helyi franchise-szervezete (Khorasan Tartomány Iszlám Állama – ISKP) áll a csütörtöki támadás mögött – mondta a Reutersnek az Afganisztánról szóló kongresszusi tájékoztatókat ismerő forrás. Miközben az amerikai kormány még vizsgálódik, a szakértők szerint repülőtéri támadásnak az Iszlám Állam merényleteinek „minden jellemzője” megvan. A Reuters azt is írta, amerikai tisztviselők azt mondták, aggódnak amiatt, hogy további támadások történhetnek a kabuli repülőtéren.