Mexikó leállította az amerikai piacra irányuló avokádóexportját, miután múlt szombaton egy egészségügyi ellenőr komoly fenyegetést kapott. A férfi állítólag exportra szánt avokádó rakományokat ellenőrzött Uruapan városában. A fenyegetést követően Michoacánban minden tevékenységet felfüggesztettek, a részletekről egyelőre nem nyilatkoztak.

Michoacán az egyetlen mexikói állam, amelynek az amerikai hatóságok teljes mértékben engedélyezték az avokádó exportot. Az elmúlt hetekben több mint 135 ezer tonna érkezett belőle az amerikai piacra. A régió jelentőségét jól mutatja, hogy évente mintegy 1,5 millió tonna avokádót takarítanak be, közel 2,5 milliárd euró értékben - írja a Deutsche Welle.

A lap szerint már az export felfüggesztése előtt is voltak ellátási problémák, mindeközben 20 éve a legmagasabb szinte emelkedett a michoacáni avokádó ára. Az Avokádótermelők és -termesztők Szövetsége egyelőre nem reagált az importstopra, de Alfredo Ramírez Bedolla kormányzó támogatást ígért a termelőknek.

Az Egyesült Államok csak 1997-ben oldotta fel a mexikói avokádóra vonatkozó tilalmat, amely 1914 óta volt érvényben, hogy megakadályozza, hogy kártevők jussanak az amerikai ültetvényekre.