Az ASML még az év elején utalt arra, hogy a magasan képzett bevándorlóknak nyújtott adókedvezmények csökkentésére és a holland egyetemekre felvehető külföldiek számának korlátozására vonatkozó ellentmondásos holland tervekre válaszul költözésre készül. Az ASML Hollandiában dolgozó 23 ezer fős személyzetének egyébként több mint 40 százaléka nem holland.

Steven van Weyenberg holland pénzügyminisztere csütörtökön a CNBC-ben Karen Tso műsorvezető kérdésére igyekezett mindenkit megnyugtatni, amikor kijelentette: biztos benne, hogy a gazdaságuk "koronaékszere", az ASML chipgyártó cég Hollandiában marad a távozással való fenyegetés után.

„Azt hiszem, sok ember, sok ország szívesen fogadná az ASML-t, de szerintem erősen beágyazódtak Hollandiában" – mondta Van Weyenberg a CNBC-nek.

Az ASML vezérigazgatója, Peter Wennink egy januári, befektetőkkel folytatott telefonbeszélgetésen azt mondta:

A munkaerő-vándorlás korlátozásának következményei lesznek, mert szükségünk van ezekre az emberekre az innovációhoz. Ha nem tudjuk ezeket az embereket idehozni, akkor elmegyünk valahová, ahol növekedni tudunk.

 

A cégvezér a megjegyzését azok után tette, hogy a holland kormány a magasan képzett bevándorlóknak nyújtott adókedvezmények csökkentésére és a holland egyetemekre felvehető külföldiek számának korlátozásra készült.

Az ASML a világ félvezető-ellátási láncának egyik kulcsfigurája. A vállalat extrém ultraibolya litográfiai (EUV) gépeket gyárt, amelyek az integrált áramkörök gyártásához elengedhetetlenek a félvezetőipar számára. Az EUV gépek hihetetlenül rövid hullámhosszú fényt generálnak nagy mennyiségben, hogy kis, összetett mintákat nyomtassanak a mikrochipekre.

A holland kormány a múlt hónapban "Beethoven-művelet" néven kampányt indított, hogy megpróbálja kezelni az ASML aggodalmait és meggyőzni őket arról, hogy Hollandiában maradjanak . A félvezető-berendezéseket gyártó vállalat azóta kizárta, hogy teljesen elhagyja Hollandiát, de a vállalat továbbra is elégedetlen hazája növekedést elősegítő megközelítésével.

„Jelentős szakadék tátong az ipar aggodalmai, az általunk szükségesnek tartott elképzelések és a politikusok véleménye között” – hangsúlyozta Peter Wennink, az ASML vezérigazgatója újságíróknak a holland kormánnyal tartott márciusi találkozót követően.