Az Intel kedden tette közzé, hogy a chipgyártó részlege 7 milliárd dollár működési veszteséget termelt a tavalyi évben – írta a Reuters. A vállalat annak ellenére közölte a borzasztó eredményt, hogy igyekszik minél hamarabb visszaszerezni azt a technológiai vezető szerepét a Taiwan Semiconductor Manufacturingtől, amit az elmúlt években elvesztett.

A 7 milliárd dolláros veszteség különösen abban a tekintetben fájó, hogy az azt megelőző évben ennél jelentősen kisebb, 5,2 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el ez a részleg. A tragikus számok fő okozója a bevételek csökkenése volt, a 2022–es 27,5 milliárd dolláros bevétel helyett 2023–ban mindössze 18,9 milliárd dollárt lapátolt össze a gyártórészleg, ami több, mint 30 százalékos visszaesést jelent.

Negatív piaci reakció

A veszteségre nem reagált jól a tőzsde. Miután elküldték a dokumentumokat az Amerikai Tőzsdefelügyelethez, több mint 4 százalékot esett az Intel részvényeinek árfolyama, a piac zárása után 42 dollár körüli szinten lehett a chipgyártó papírjaihoz jutni. A zuhanás annak tekintetében még fájóbb a részvényeseknek, hogy az év eleji 48 dolláros nyitó árfolyamhoz képest már a hír előtt is 8 százalék mínuszon álltak a papírok, a frissen bejelentett veszteség pedig csak tovább mélyítette ezt a szakadékot.

Magyarázzák a bizonyítványt

A befektetőknek szóló prezentációjában Pat Gelsinger, a vállalat vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy a 2024–es év lesz a legrosszabb a chipgyártó részleg operatív veszteségében és az üzletág 2027re lehet nullszaldós.

Gelsinger elismerte, hogy a veszteség nagy mértékben rossz vezetői döntéseknek tudható be, ilyen például a holland ASML vállalat extrém ultraviola (EUV) gyártógépei használatának elutasítása. Bár ezek a gépek nagyságrendileg 150 millió dollárba kerülnek, jóval költséghatékonyabbak, mint az elavultabb chipgyártó eszközök.

A döntés következményeként az Intel kénytelen volt kiszervezni több kulcsfontosságú alkatrész gyártását más vállalatoknak, például a Taiwan Semiconductornak. Gelsinger tervei szerint a korábbi 30 százalékos kiszervezési arányt 20 százalékra sikerül majd csökkenteniük az elkövetkezendő időszakban.

Beköszöntött az EUV éra

Az Intel végül váltott az EUV gépekre, így jelentősen megnövelte a gyártókapacitását. Az EUV érában versenyképesnek látjuk magunkat az árak, a teljesítmény és a vezető szerepbe való visszatérés terén – mondta Gelsinger. Az EUV–k előtt a magas költségek rányomták a bélyeget a versenyképességre.

A vállalat 100 milliárd dolláros beruházást tervez, melynek során négy amerikai államban szeretné bővíteni chipgyártó kapacitását. Hogy fordul-e az Intel üzleti szerencséje, az nagyban fog azon múlni, hogy mennyire tud meggyőzni más cégeket, hogy ezentúl az ő gyártási szolgáltatásaikat vegyék igénybe.

A terv részeként Gelsinger megosztotta a befektetőkkel, hogy ezentúl önálló egységként fog beszámolni a gyártási részleg eredményeiről. A vállalat jelentős beruházásokat hajtott végre, hogy felzárkózzon a legnagyobb félvezetőket gyártó riválisaihoz, a Taiwan Semiconductorhoz, valamint a Samsunghoz.

A türelmetlen részvényesek

Az elmúlt években nem sok babér termett a nagymúltú Intel befektetőinek. Míg 2020–21 környékén majdnem elérte a 70 dollárt is a részvények árfolyama, a papírok értéke ezután mélyrepülésbe kezdett és 2023 elejére 25 dollárig zuhant, ami az elmúlt hónapokban 42 és 44 dollár között konszolidálódott. A veszteségek miatt 2023–ban az Intel harmadára csökkentette a kifizetett osztalékát is, tovább szítva az ellentétet a tulajdonosok és a cégvezetés között.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!