Nem csak az Egyesült Államokban de Európában is megállíthatatlanul tombol a tőzsdei bika. A vezető európai részvényindexek történelmi csúcsok közelében járnak és a 600 legnagyobb európai részvény árfolyamát nyomon követő Stoxx Europe 600 részvényindex is rekord magasságba jutott.

A részvénypiac belső szerkezetével foglalkozó elemzők egyik legnagyobb kritikája a 2022 őszén elindult áremelkedéssel szemben az, hogy az Egyesült Államokban ez a folyamat részvények egy viszonylag kis csoportjára koncentrálódott, ezek az úgynevezett „Csodálatos hetek” (Magnificient 7) a legnagyobb piaci kapitalizációjú technológiai részvényeket foglalják magukban. Ezek a részvények kétségtelenül kiválóan szerepeltek az elmúlt lassan másfél év folyamán azonban önmagukban is az amerikai részvénypiaci kapitalizáció egy jelentős részét teszik ki (a hét részvény, az Apple, Amazon, Alphabet, Tesla, Nvidia, Microsoft és a Meta )

Azonban nemcsak az amerikai tőzsdéknek, hanem az európai piacoknak is megvan a maga sztárcsapata. Ezeket még 2020-ban válogattam össze a Goldman Sachs elemzőgárdája és a 11 részvényből álló csoportnak a hangzatos „GRANOLA” nevet adta. Ez a 11 részvény valóban meghatározó fontosságú az európai tőzsdék szempontjából hiszen, hiszen a Stoxx 600 részvényindex elmúlt egy éves emelkedésének 60 százalékát ezeknek a papíroknak köszönheti. Az elmúlt évben átlagosan százalékkal drágultak,


 

A 11 cég tőzsdei kapitalizációja eléri összesen a 2,6 billió (ezermilliárd) eurót, ezzel önmagukban a Stoxx 600 részvényindex piaci értékének egynegyedét hagyják.  Ez hatalmas érték a 11 cég így önmagában többet ér mint a teljes nehéz súlyú gazdasági szektorok, mint például az autógyártás a bányászat az ügy vagy az energetika tőzsdei szereplői. A 11 részvény a GSK-t, a Roche, az ASML, a Nestlé, a Novartis, a Novo Nordisk-ot, a L'Oreal-t, az LVMH-t, az AstraZenecát, az SAP és a Sanofi. Jól látszik a különbség az amerikaihoz képest, a legnagyobb európai cégek között ugyanis nagy súllyal szerepelnek a gyógyszercégek, illetve szépségápolás és a luxuscikkek is.

Ráadásul ezen cégek részvényei az elmúlt 2 évben úgy biztosítottak jobb eredményt, hogy közben volatilitású mindössze a fele volt a 7 vezető amerikai papírénak. A Goldman elemzői bíznak abban, hogy a mostani ciklusban is jól fognak szerepelni ezek a cégek, amelyek mérlege erős, nyereség növekedésük stabil és az árrésük is elég impozáns.

-Húsz évvel ezelőtt, 2000-es évek elején elején a piaci tőkeérték alapján a 10 legnagyobb európai vállalat mind távközlési és olajipari cég volt, a HSBC kivételével. Ha előre lépünk, akkor a Covid-válság idején a 10 legnagyobb európai vállalat között már nem volt bank, olaj- vagy távközlési vállalat - írta Peter Oppenheimer, a Goldman Sachs elemzője. Az európai részvénypiac szerkezetének átalakulásáról itt írtunk bővebben.
Az elmúlt tizenkét hónapban a GRANOLA cégek összesítve több, mint 500 milliárd eurós bevételt értek el, ez éves szinten 8 százalékos növekedést jelent.  Nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az európai részvények a gyenge európai GDP adatok ellenére is jól teljesítettek.

Sokkal vonzóbb az árazásuk

A GRANOLA részvény átlagos árfolyam/ nyereség (P/E) hányadosa 20 körül van. Ez az az európai piacokhoz képest felár, azonban a növekedésorientált vállalatoknál ez nem jelent kivételt és jóval alacsonyabb a Csodálatos hetek 30 körüli értékénél. A cégek vezetése eközben a részvényesi értékre összpontosít, és viszonylag magas osztalékot fizetnek. Átlagos osztalékhozamuk 2,5 százalék, az S&P 500-as amerikai indexnél ez csak 1,5 százalék, a Csodálatos heteknél pedig alig 0,3 százalék.

 

Már csak ezért is lehet bennük fantázia, mivel a legígéretesebb strukturális témák közül érdekeltek néhányban. Ilyen például a népesség elöregedése, a mesterséges intelligencia és a robotika fejlődése, valamint az ESG (környezeti, társadalmi és kormányzási) témák

Kockázatok és mellékhatások is vannak

Mivel bevételeik kevesebb mint ötöde származik Európából, ezért teljesítményük erősen kitett a globális folyamatoknak. Mivel bevételük 37 százalékának van kitettsége az Egyesült Államok felé , ezért például ha a Donald Trump képviselte protekcionista irányultságú republikánus vonal nyerne a választásokon, az komoly érvágást is jelentetne számukra. Hasonló kockázat a kínai piacon való jelenlét is, különösen az LVMH, a L'Oréal és az ASML számára.

A másik az, hogy a részvények teljesítményét jelentősen egy részvény húzta igazán felfelé, ez pedig a Novo Nordisk. Az eredetileg cukorbetegségekre kitalált, majd fogyókúrás csodaszerré avanzsált termékének tőzsdei vonatkozásairól itt írtunk bővebben.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!