Minden este 6-8 között leoltatná a villanyt az ausztrálokkal Chris Bowen energiaügyi miniszter. Bowen elsősorban arra kérte az ausztrálokat, hogy próbáljanak meg minél több áramot megtakarítani, hogy elkerüljék az áramkimaradásokat.

Ha van rá lehetőségük, hogy eldöntsék, mikor kapcsolják be háztartási készülékeiket, arra kérem önöket, hogy este hat és nyolc között ne használják azokat, így elkerülhetőek az áramkimaradások - idézte a tárcavezető szavait az Euronews.

Felfüggesztették a legnagyobb árampiacot

A spórolásra azért van szükség, mert felfüggesztették Ausztrália legnagyobb nagykereskedelmi árampiacát az utóbbi időben tapasztalt árrobbanások miatt. Ezt az ausztrál energiaszolgáltató jelentette be és maga is spórolásra szólított fel.

Ausztrália a világ egyik legnagyobb szén- és cseppfolyósított földgázexportőre, május óta azonban ott is komoly gondokat okoz az energiaválság.

Csak a baj van a szénnel

Az év elején áradások sújtották az új-dél-walesi és queenslandi szénbányákat, míg műszaki problémák miatt leállt a termelés két olyan bányában is, amelyek a piac legnagyobb új-dél-walesi szénerőművét látják el. Ehhez adódott hozzá a világpiaci energiaárak emelkedése.

Az ország széntüzelésű áramtermelő kapacitásának mintegy negyede nem üzemel jelenleg a váratlan leállások és a tervezett karbantartások miatt.